Botë

Rusia josh refugjatët për luftë në Ukrainë

 

Finlanda mbylli përkohësisht të tetë pikat e saj kufitare ruse, duke akuzuar Moskën për kanalizimin e emigrantëve dhe azilkërkuesve atje si pjesë e një fushate destabilizimi pasi qeveria në Helsinki iu bashkua NATO-s në fillim të këtij viti. Grupet e të drejtave të njeriut thonë se të huajt që përdorin Rusinë si pikë tranziti në udhëtimin e tyre drejt Perëndimit në mënyrë rutinore i kalojnë vizat e tyre afatshkurtra teksa përpiqen të kalojnë kufijtë me vendet e BE-së.

Rusia po përpiqet të rekrutojë emigrantë të huaj, të cilët i ka mbajtur për disa muaj në kufi me Finlandën, për luftën e saj në Ukrainë.

BBC ka parë prova të disa rasteve, në të cilat të huajt u futën me nxitim në një kamp ushtarak në kufirin me Ukrainën, disa ditë pasi ata u kapën për shkelje të ligjeve të imigracionit.