EXPRESS

Ansambli dhe lojërat tradicionale të Rugovës nën mbrojtje të shtetit

Të veshur me rrobat e vjetra tradicionale, para 73 vitesh malësorët e Rugovës u zhdjergën poshtë nga treva malore. E krah tyre edhe malësoret dhe të gjithë bashkë të mbledhur në ansamblin e posa krijuar folklorik autokton Rugova filluan ta kërcejnë vallet e tyre të betejës, të dasmave, të nusërisë, të përcjella me ritmet e sules e tupanit, gavallit e lahutës, fyellit dhe fletave të lajthisë dhe u ngjiten së pari në skenat e trojeve shqiptare e pastaj edhe në skenat e vendeve të ndryshme në botë, duke treguar vlerat e mëdha të etnosit malësor, që kanë ruajtur dhe trashëguar me shekuj nga brezi në brez.

E gjithë kjo traditë e trashëgimisë së ruajtur me fanatizëm dhe e mbajtur gjallë që shtatë dekada me ansamblin dhe që tri dekada edhe me Lojërat Tradicionale Rugova, u kurorëzua të martën në fshatin Stankaj të Rugovës, me shpalljen trashëgimi shpirtërore të Ansamblit Folklorik Autokton Rugova, i themeluar në qershor të vitit 1947 dhe Lojërave Tradicionale Rugova.