EXPRESS

Dyqind këngë të artistit dëshmitar, poet dhe këngëtar

 

Janë 200 këngë të kantautorit Ilir Shaqiri, që vazhdojnë të dëgjohen tash e katër dekada. Një pjesë e krijimtarisë së tij tashmë është përmbledhur në librin “200 këngë nga opusi muzikor i kantautorit Ilir Shaqiri” me autor Korab Shaqirin. Kolegë, miq e adhurues të këngëtarit janë bashkuar në librarinë “Dukagjini” në përurimin e këtij libri, që përfshin këngë të Shaqirit që nga viti 1983. Në përurimin e librit është theksuar zotësia e kantautorit për t’i bërë bashkë poezinë dhe muzikën në këngë. Aty thuren kontekste të ndryshme kohore dhe si të tilla ato janë jetësuar brenda etnokulturës dhe etnopsikologjisë shqiptare. Libri i tij erdhi edhe si dhuratë për këngëtarin në ditëlindjen e 61-të.

Këngët e tij që janë të përmbledhura në librin që është përuruar të hënën mbrëma janë vlerësuar që gjithnjë kanë krijuar realitete shpirtërore dhe objektive. Ato janë cilësuar edhe si frymëzim për mobilizimin e popullit shqiptar për aspirata shekullore për liri dhe barazi. Pjesa më e madhe e këngëve të tij trajtojnë temën e atdheut dhe brenda universit të tij muzikor dhe letrar ka edhe vargje të dashurisë.