EXPRESS

Pesëdhjetë ditët e Pavarësisë së Arbëreshëve

Pëlqeje KTV Video për të parë video të përzgjedhura nga KOHA
 

Artistja arbëreshe Genny Petrotta me ekspozitën e titulluar “Mëma më fal – Mamma perdonami” i sjelli skenës bashkëkohore artistike të Kosovës një video-instalacion i cili pasqyron një histori të trishtë të arbëreshëve për të cilën dihet shumë pak. Si pjesë e projektit “Residency on the Road” e mbështetur nga Allianz Foundation, ky video-instalacion bëri bashkë artdashësit në Hangarin e Autostrada Biennale-s si nikoqire në Prizren.

Në periudhën e dimrit të vitit 1944-45 shpërthyen kryengritje popullore në disa qytete të ndryshme siciliane, të cilat ishin kundër një sistemi feudal që po i privonte ata nga të korrat e tyre. Ky sistem çoi në një zi buke për të gjithë popullsinë vendëse. E në Piana degli Albanesi, më 31 dhjetor 1944, në mes të këtyre kryengritjeve, ngjau dhe shpallja e "Republikës Popullore fshatare të Piana degli Albanesi", e udhëhequr nga Giacomo Petrotta, një kundërshtar ushtarak që kishte lënë rishtazi Partinë Komuniste Italiane në protestë kundër pranimit të ish-fashistëve dhe individëve që bashkëpunonin me mafinë si anëtarë të partisë. Kjo republikë u shua kur 2 mijë oficerë e pushtuan qytetin Piana degli Albanesi dhe arrestuan Giacomo Petrottan, duke e nënshtruar atë dhe kryengritësit e tjerë nën tortura brutale.