EXPRESS

Promovohet libri ilustrues, homazh për arkeologen Edi Shukriu

Pëlqeje KTV Video për të parë video të përzgjedhura nga KOHA
 

Në një nderim të përzemërt për arkeologen e ndjerë Edi Shukriu, Kaltrina Igrishta dhe Eliza Shala kanë realizuar një libër unik me ilustrime të titulluar “Edi, Labirinti Dardan dhe Porta e Tukanës”. Me rrëfimin e sjellë nga Igrishta dhe ilustrimet e Shalës, ky libër jo vetëm që përkujton veprën e arkeologes së parë në Kosovë, por ndërthur figurat mitologjike në rrëfimin dhe dialogun e saj, duke krijuar një përzierje mbresëlënëse të historisë. Nata e promovimit të librit mblodhi njerëz që e kishin njohur personalisht atë. Së bashku kujtuan një personalitet të shquar që la gjurmë të pashlyeshme në fushën e arkeologjisë dhe, përtej kësaj, shkëlqeu në fushën e artit dhe të poezisë.

Shukriu, e cila u nda nga jeta më 17 janar të këtij viti, u kujtua si një person shumëdimensional dhe profesionist, duke dhënë një kontribut të jashtëzakonshëm si për botën akademike ashtu edhe për artin. Si arkeologia e parë në Kosovë, ajo ishte pioniere në eksplorimin e vendeve historike, duke zbuluar artefakte të fshehura dhe duke hedhur dritë mbi trashëgiminë e pasur kulturore.