Kosovë

Fermerët e Lipjanit kërkojnë të përfshihen në pakon emergjente

Fermerët e Lipjanit kërkojnë të përfshihen në pakon emergjente

Fermerët e Komunës së Lipjanit që merren me prodhimin e patateve, dredhëzave dhe fidanëve të ndryshëm po ankohen se produktet e tyre po dëmtohen si pasojë e mbylljes së tregjeve dhe rënies së interesimit të qytetarëve për t’i blerë ato. Hashim Krasniqi nga fshati Konjuh ka thënë se gjatë situatës së pandemisë i janë dëmtuar mbi 30 tonë patate. Ka treguar se nuk ka marrë mbështetje institucionale, pasi që pakoja emergjente e Qeverisë së Kosovës nuk e ka përfshirë biznesin e tij. Ai sivjet ka të mbjella rreth 40 hektarë me patate dhe kultura të tjera.

“Situata e pandemisë ka ndikuar jashtëzakonisht shumë duke e dëmtuar biznesin tonë. Pamundësia e shitjes së patateve po e vështirëson punën tonë, sepse kjo ndërlidhet edhe me shpenzime të tjera të derivateve dhe produkteve të tjera për prodhimin e patateve të reja. Sivjet kemi të mbjellë rreth 40 hektarë, mirëpo patatet e vitit të kaluar rreth 30 tonë po duhet t’i hedhim në mbeturina, sepse janë dëmtuar shkaku që nuk janë shitur”, ka thënë Krasniqi. Ai kërkon nga institucionet lokale dhe ato qendrore një mbështetje pasi që biznesi i tij është dëmtuar shumë.