Kosovë

Vërshimet shkaktojnë dëme të mëdha në bujqësi dhe ekonomi familjare në Podujevë

 

Dëme të mëdha u janë shkaktuar banorëve të disa fshatrave të Podujevës nga vërshimet e ditës së martë. Pas të reshurave të mëdha, ujëra nga lumenj kanë dalë nga shtrati dhe kanë hyrë në oborre dhe shtëpi, duke përmbytur shumë kultura bujqësore në disa fshatra të Podujevës. Shefqet Llumnica e Avdyl Hyseni nga fshati Bellopojë i Podujevës nuk kanë mundur t’i bëjnë gati perimet e tyre për treg. Për shkak të këtyre përmbytjeve, ky mund të jetë edhe fundi i parakohshëm i sezonit për këta fermerë. Ata thonë se kulturat bujqësore pothuajse u janë prishur.

Shefqet Llumnica thotë se tash nuk mjafton koha për t’i mbjellë këto kultura edhe njëherë nga fillimi. “Këtu është një hapësirë prej 1 hektari, ku kam mbjellë lakër, lulelakër, majdanoz edhe speca. Sipas të gjitha gjasave, këto thuajse janë prishur, tash për me i mbjellë edhe njëherë këto kultura nuk ka kohë. Dëmet janë diku përafërsisht te 7-8 mijë euro. Po e llogarisim që shiten këto kultura. Shpenzimet janë edhe ato goxha të mëdha, se farat janë të shtrenjta tash me i ble, me sistem (pikë-pikë) e krejt janë afër 2 mijë euro shpenzime”, ka thënë Shefqet Llumnica.