Kulturë

“Zana” reflekton traumën që pamundëson jetën normale

 

Një vrapim i shkujdesur i një vogëlusheje lojcake në livadhin e kositur është përjetimi që rizgjohet si ëndërr, traumë dhe dhembje. Plumbat e ushtrisë serbe nuk këputën vetëm fillin e jetës së Zanës katër vjeçe. Vitet e pasluftës duken sikur janë veçse një paqe e pamundur përballë dhembjes që gjen mënyrat e saj për të ngrirë buzëqeshjen në çdo rast, shkruan sot Koha Ditore.

Trauma e madhe zë të shplekset midis një fshati panoramik të Pejës, ku jeta gjallëron mes përditshmërisë me halle e punëve në bujqësi. Të përdorura me mjeshtëri të përveçme, kamerat dhe lentet e Panavisionit arrijnë të përkapin në mënyrë të barabartë skenat plot gjelbërim me të përbrendshmën emocionale të personazheve, dy botë thuajse të kundërta me njëra-tjetrën.