Kulturë

Ndryshimi i emërtimeve gjeografike – dukuri e njohur shoqërore

Ndryshimi i emërtimeve gjeografike – dukuri e njohur shoqërore

Ndryshimi i emrit nuk është dukuri e re apo e panjohur, përkundrazi paraqet dukuri të hershme që na vjen e trashëguar në forma dhe variante të ndryshme deri në ditët tona. Të dhënat e ndryshme gjatë periudhave historike dëshmojnë se çështja e emrit paraqet edhe statusin social dhe shoqëror të individit në mjedisin përkatës.

Por ne, më këtë rast nuk do të trajtojmë emërtimin si kategori e personave, por emërtimet si kategori gjeografike, historike dhe etnike. Fjala është për emërtimet e territoreve apo regjioneve gjeografike, që më pas kanë përfaqësuar shtetet përkatëse, që kryesisht janë shtete kombëtare. Historikisht dihet së shumë shtete kanë ndryshuar emrat e tyre, varësisht prej rrethanave shoqërore, nga kohërat e hershme, ata koloniale dhe më pas deri te pavarësia e tyre, shkruan sot Koha Ditore.