Kulturë

“Gishti” i Doruntina Bashës me dramën e luftës në Kosovë rikthehet para publikut serb

“Gishti” i Doruntina Bashës me dramën e luftës në Kosovë rikthehet para publikut serb

Prishtinë, 9 tetor – Zoja dhe Shkurta nuk janë vetëm personazhe të një relacioni të vështirë vjehërr-nuse. Përditshmëria e tyre është dhembja e një humbjeje që i bën bashkë të dyja, por në të njëjtën kohë edhe i ndan. Humbja në fjalë është biri i Zojës, burri i Shkurtës, një nga mijëra personat që u zhdukën gjatë luftës së fundit. Me peshën agonizuese të humbjes, që ndihet gjatë dialogëve, drama “Gishti” është një kronikë për pamundësinë për të vazhduar tutje për dy femra shqiptare.

Krijim i dramaturges nga Prishtina, Doruntina Basha, ky tekst kishte pasur premierën botërore në teatrin “Bitef” në Beograd, në dhjetor të vitit 2012. Nën regjinë e Ana Tomoviqit, kjo shfaqje ishte vlerësuar si goxha e suksesshme në teatrot e vendit fqinj.