Kulturë

Gjeniu mysliman i shkencës që u harrua nga historia

Gjeniu mysliman i shkencës që u harrua nga historia

Në vitin 1970, shkencëtari pakistanez, Abdus Salam, fitoi çmimin “Nobel” për fizikë. Puna e tij jetësore ishte esenciale për zbërthimin e teorisë së fizikës praktike që përdoret edhe sot e kësaj dite, dhe i ka vënë themelet e zbulimit më 2012 të grimcave Higgs – grimcë këto që ua japin të gjitha të nevojshmet masës së grimcave të tjera.

Salam ishte i pari pakistanez që e fitoi “Nobelin” dhe ngadhënjimi i tij duhej të ketë qenë moment historik për vendin. Por në vend të kësaj, tash e 40 vjet pas, rrëfimi për të kryesisht është lënë në harresë në vendin ku ai u lind – pjesërisht për shkak të identitetit të tij fetar, shkruan Koha Ditore.