Kulturë

Edith Durhami – përkrahëse e kauzës shqiptare

Edith Durhami – përkrahëse e kauzës shqiptare
Pamje nga Ulqini, punuar nga Edith Durham më 1908

Nga plejada e atyre personaliteteve që vizituan shqiptarët dhe Shqipërinë nuk ka dilemë se vend nderi zë anglezja, zonja Edith Durham (1863-1944). Ajo ishte një udhëtare, artiste, publiciste, shkrimtare dhe një antropologe e njohur në fund të shekullit XIX dhe në fillim të shekullit XX.

Edith Durhami ishte më e madhja nga 8 fëmijët. Babai i saj, Arthur Eduard Durham, ishte kirurg i njohur në Londër. Edukimin e mori në mënyrë private dhe nga mosha e re shfaqi talent në art, duke ia bërë të mundur pjesëmarrjen në Akademinë Mbretërore të Arteve.