Kulturë

“La dolce vita” – kryevepër surreale e modernizmit

 

Për një moment marramendës gjatë periudhës së çorientuar të pasluftës, kinemaja dhe Federico Fellini e vënë Romën në epiqendër të botës; tani kryevepra e tij e hershme e 1960-s “La dolce vita” po jepet sërish në kuadër të shfaqjeve retrospektive të “BFI Southbank”-ut në Londër, me rastin e shënimit të 100-vjetorit të lindjes së tij, shkruan sot Koha Ditore.

Është ky një film që ngërthen gjenialitetin e Fellinit për të behur me imazhe prej ëndrrash dhe krejtësisht surreale në çdo skenë, sidomos me pamjen e jashtëzakonshme të Jezu Krishtit tek bartet me helikopter mbi qytet, me sa duket në rrugëtimin e tij për t’iu dorëzuar Papës.