Kulturë

Pasqyrimi i Shqipërisë në dy etapa historike përmes filmave

 

Kineasti italian, Massimo Benvegnù, është kthyer pas më shumë se shtatë dekadave në Shqipëri. Ka ecur përgjatë shtegut të njëjtë që kishte kaluar gjyshi i tij, Antonio. Rrugëtimi i tij është dokumentuar nga regjisori shqiptar, Mentor Selmani. Filmi është një lidhje me paraardhësit dhe një rrugëtim personal. Përmes tij, publiku ka mundësinë që të absorbojë edhe një pjesë të historisë gjatë Luftës së Dytë Botërore.

“Omonimia” titullohet filmi i shkurtër, i cili është edhe në garë në kategorinë kombëtare në edicionin e sivjetmë të “DokuFest”-it. “Omonimia” nuk është filmi i vetëm brenda kësaj gare që pasqyron një etapë të caktuar të Shqipërisë. “Dilema e Ismailit”, nën regji të Dhimitri Ismailajt, fokusohet plotësisht te Lufta e Dytë Botërore. Ismaili, personazhi kryesor i filmit, gjendet para një dileme. Ai e pyet veten se a është hero nëse i shpëton hebrenjtë në kohën kur nazistët i vrisnin ata. Ismaili përballet me dy opsione. Është në mes të mbajtjes së besës dhe mbrojtjes së familjes së tij. E një pamje tjetër e Shqipërisë vjen përmes regjisorit Ardit Sadiku. Brenda 10 minutave në filmin “Ngjitëse”, ai shpërfaq një problem të së tashmes, atë të papunësisë.