Kulturë

Zbuluesi i zotit dardan në Kaçanik dhe kisha e rrallë

Zbuluesi i zotit dardan në Kaçanik dhe kisha e rrallë

Sir Arthur Evans, pionieri i arkeologjisë dhe hulumtimeve të para të civilizimit të Egjeut të periudhës së bronzit, i njohur me zbulimin e tij të pallatit të famshëm të Knossosit në Kretë dhe kulturës minoike, që bëri dallimin mes shkrimeve lineare A dhe B, nga të parat në truallin evropian, është marrë edhe me gjurmët ilire në Kaçanik.

Ai, në veprën e tij të njohur e shumëpërfshirëse, “Antiquarian Researches in Illyricum” (London, 1883-1885), ndër të tjera, sjell një zbulim për fiset ilire dhe Dardaninë, kur e vë në pah tek opinioni shkencor perëndinë dardane, Andinin (të gjetur në Runjevë), të cilin ai përveçse e cilëson si zot ilir, e kuptimëson me shpjegimin se i takon listës së emrave të njohur ilirë edhe nga gjetiu, shkruan KOHA.