Kulturë

Loja me folk e jazz për një kapitull të ri të muzikës shqipe

Loja me folk e jazz për një kapitull të ri të muzikës shqipe
Linda Rukaj këndon me dashuri të madhe për muzikën dhe kuriozitetin e saj e përmbush me elemente inovative që i inkuadron gjatë performancës. Interpretimi vjen natyrshëm. Muzika për të s’është vetëm muzikë, e këtë e dëshmoi të mërkurën mbrëma në kinemanë “Armata” (Foto: Adi Beqiri)

Dëshira, kurioziteti dhe dashuria janë tri motive që e mbajnë artisten Linda Rukaj të lidhur për botën muzikore. Këngëtarja, kompozitorja dhe multiinstrumentistja nga Shqipëria, e cila jeton në Paris, me të dalë në skenë i shpërfaq që të tria. Këndon me një dashuri të madhe për muzikën dhe kuriozitetin e saj e përmbush me elemente inovative që i inkuadron gjatë performancës. Interpretimi vjen natyrshëm. Kënga s’është vetëm një tekst – në një gjuhë të huaj ose në shqip – që shoqërohet me disa melodi që i ka mësuar. Për Linda Rukajn muzika është shumë më shumë. Këngët kanë një lidhje shpirtërore. U jep një lloj ngjyrimi gjatë improvizimit, që i bën të veçanta. Nuk ka lidhje në bëhet fjalë për jazz standard, pop apo folk.

“Mbi këtë pikë të zbehtë, blu në univers, njerëz me shans të tjerë krejt ters. Për të njohur tjetrin dhe vetveten në më të bukurin planet, në më të bukurin planet. Mbi këtë pikë të zbehtë, blu në të zi, për çdo lyps e mbret e vetmja shtëpi. Dy pole të kundërta tërheqin magnet në më të bukurin planet, në më të bukurin planet...”, janë vargjet e poezisë me të cilën Rukaj e nisi koncertin e saj në Prishtinë.