Kulturë

Margaritari i muzikës popullore

Margaritari i muzikës popullore
Ismet Peja ia barti këngën edhe të birit, Visarit (Foto nga albumi familjar)
 

Për herë të fundit live do të këndonte në janar të këtij viti. E pandemia ia kishte prishur planet goxha. I rralloi kafet te Emin Delia në Gjakovë dhe nuk mund të organizohej më “Rendi gjakovar”, ku tok Ismet Peja bëhej tok me miq. Trashëgimia e tij është pjesë e fonotekave gjthandej vendit. Mund të shpaloset sa herë kërkohet një shembull i këngëtarit të perlave

Kënga “Robi plaket kur don vetë” është një prej interpretimeve me të cilin është kujtuar më së shumti Ismet Peja në ditën e vdekjes, të hënën. Një prej arsyeve është padyshim interpretimi prej një mjeshtri me traditë. Por, kjo këngë shkon përtej. Flet shumë edhe për personalitetin e Pejës. Ai nuk plakej. Vazhdonte të këndonte dhe i qëndronte besnik një premtimi publik të cilin e përsëriste shpesh: “Do të këndoj sa të jem gjallë”.

Për herë të fundit live do të këndonte në janar të këtij viti. E pandemia ia kishte prishur planet goxha. I rralloi kafet te Emin Delia në Gjakovë dhe nuk mund të organizohej më “Rendi”. Peja së bashku me një grup miqsh, deri në 15 veta, ka kohë që mbanin ndeja një herë në dy javë, zakonisht të enjteve, në Prishtinë. “Rendi” që njihet edhe si “Rendi i Gjakovës” nuk u mblodh qysh prej fillimit të marsit, kur pandemia shpërtheu edhe në Kosovë.