Kulturë

Sylvain Sylvain ish-syri vizionar i stuhisë së “New York Dolls”

Sylvain Sylvain ish-syri vizionar i stuhisë së “New York Dolls”
 

Është një histori të cilën Sylvain Sylvain ka dëshirë që ta tregojë kur flet për ardhjen e tij në New York. Atëherë ai ishte Sylvain Mizrahi, një shtatëvjeçar hebre nga Siria, familja e të cilit kishte ikur nga Egjipti për në Amerikë gjatë Luftës së Dytë Arabo-Izraelite. “Unë isha ndoshta një nga refugjatët e fundit që erdha në portin e New Yorkut për t’u përshëndetur nga Statuja e Lirisë”, thoshte ai. “Unë do të qëndroj aty me këpucët e mia ngjyrë kafe dhe njerëzit do të thoshin, ‘flisni anglisht’? Unë thosha jo. Ata thoshin, ‘fuck you’. Pra, fjala e parë që mësova kur zbrita nga barka ishte kjo”.

Në një anë është një rrëfim i zymtë për racizmin. Në tjetrën, është një sugjerim tundues se Sylvain Sylvain e ka përdorur në mënyrë të mirë këtë informacion të ri: pak bende në vitet e hershme të të ’70-ve thoshin “fuck you” me zë aq të lartë dhe në mënyrë të vazhdueshme si “New York Dollss”, kuintetit që Sylvain Sylvain ju bashkua në vitin 1971. Kishte dy fjalë që duket se japin të gjitha informacionet për ta: për pamjen e tyre, zëri, sjelljen – të egër, armiqësorë dhe në mënyrë sfiduese të zhurmshëm”. Siç kishte raportuar në vitin 1973 një medium lokal: “Atyre nuk ua ndien për asgjë”, siç e thotë David Bowie shkurt – plus shprehitë e tyre personale që t’i mbanin të ngatërruar në qoshe të kolapsit dhe përfundimisht çuan në rrëzimin e tyre. “Punk rock” sigurisht që do të kishte ndodhur pa ta: rrjedha e influencës së tyre i mori “Stooges”, grupe që bënin rock nëpër garuzhda, dhe bendet britanike të subkulturës “mod” në mes të viteve ‘60 – nëse u besoni të dhënave të Dee Dee Ramone në lidhje me zakonet e tij të dëgjimit – “Wombles” dhe “Bay City Rollers”. Por do të kishte qenë në mënyrë të dukshme ndryshe.