Kulturë

Drejtësia poetike si dashuri

Drejtësia poetike si dashuri
Wystan Hugh Auden (21 shkurt 1907 – 29 shtator 1973)
 

Një ndër poezitë e tij më të njohura me titullin: “Drejtësia si dashuri”, më së miri simbolizon idenë e drejtësisë në situata të ndryshme të jetës. Vlen të vihet në dukje se, pavarësisht nga ndryshimet, transformimet dhe madje metamorfozat që ka pësuar, poezia e Audenit në esencë ka qenë gjithnjë e preokupuar, angazhuar, impenjuar dhe e orientuar drejt përcaktimit të qartë të konceptit të dashurisë dhe drejtësisë si balsam, qetësim dhe shërim i të gjitha mëkateve, ligësive, fëlliqësive, ultësive dhe poshtërsive të shoqërisë njerëzore

Poeti anglez Wystan Hugh Auden lindi më 1907 në York të Anglisë dhe është njëri ndër poetët më të shquar dhe më zulmëmëdhenj anglezë. Ai u shkollua kryesisht në Oxford. Një kohë jetoi në Gjermani, ku punoi si mësimdhënës dhe filloi të merrej me poezi. Ndërkaq, gjatë Luftës Civile në Spanjë, ai shërbeu si shofer i autoambulancës.

Në vitin 1935, Auden martohet me Erika Mannin, bijën e shkrimtarit të madh gjerman Thomas Mannit, me qëllim që t’ia bënte të mundur asaj që ta merrte pasaportën angleze dhe të largohej nga Gjermania fashiste. Ai fitoi edhe disa çmime dhe tituj nderi, ndër të cilat vlen të përmenden: Medalja e Artë për Poezi e Mbretit George, që iu nda në vitin 1937, çmimi i “Pulitzerit” në vitin 1947 për veprën “Kohë të ankthshme”, çmimin “Bollingen” për poezi, në vitin 1953 dhe Medalja Kombëtare për Letërsi, në vitin 1967. Në vitin 1939, Auden shpërngulet në SHBA dhe u kthehet sërish temave religjioze, që kishin qenë tema të preferuara të fazës së hershme të krijimtarisë së tij.