Kulturë

Filmi serb i Holokaustit me qëllime të dyshimta

Filmi serb i Holokaustit me qëllime të dyshimta
Përdorimi i Jasenovacit nga nacionalistët serbë si një grishje për viktimizimin serb ndër shekuj e kthen filmin në propagandë

A nuk është kohë e largët kur kishte një diskutim të ndershëm mbi atë se pse ka kaq shumë filma për Holokaustin? Pa dyshim se disa përmbushin sfidën që paraqet urdhri “kurrë mos harro”, por shumë të tjerë ekzistojnë për shkak se tregu ka dëshmuar që Holokausti shitet.

 

Kandidatura e Serbisë për “Oscar” është një propagandë e fshehur hollë, që e përdor në mënyrë cinike Holokaustin për të shtyrë përpara një agjendë ngatërrestare nativiste

A nuk është kohë e largët kur kishte një diskutim të ndershëm mbi atë se pse ka kaq shumë filma për Holokaustin? Pa dyshim se disa përmbushin sfidën që paraqet urdhri “kurrë mos harro”, por shumë të tjerë ekzistojnë për shkak se tregu ka dëshmuar që Holokausti shitet.

Filmat që bien në këtë kategorinë e fundit trivializojnë po aq sa sensacionalizojnë, duke u rënë telave të zemrës me një hark sipërfaqësor, kordhat e të cilit purteken mes ngjyrave të ndezura dhe sheqerosjes.