Kulturë

Prej planeve për copëtimin e Shqipërisë deri te mëtimet për “Epirin Verior”

Prej planeve për copëtimin e Shqipërisë deri te mëtimet për “Epirin Verior”
Sulmet greke më 2 gusht 1949

Vijon nga numri i kaluar i Shtojcës për Kulturë

 

“Mëvetësia e Shqipërisë u përball me një rrezik të mortshëm gjatë Luftës së Parë Botërore, kur u zaptua nga ushtritë aleate – kryesisht ato franceze dhe italiane. Traktati i Fshehtë i Londrës, i arritur më 1915 dhe i shpërfaqur nga bolshevikët rusë pas Revolucionit të Tetorit, parashihte copëtimin e Shqipërisë ndërmjet Greqisë, Italisë, Serbisë dhe Malit të Zi. Në Konferencën e Paqes në Paris, në vitet 1919-20, Greqia nisi prapë mëtimin për jugun e Shqipërisë, Serbia dhe Mali i Zi kërkonin pjesët veriore, ndërkaq Italia limanin e Vlorës. Pavarësisht kësaj, kryetari amerikan Wilson ngulmoi që të kthehet pavarësia e Shqipërisë sipas parimit të vetëvendosjes”, shkruante CIA në qershorin e vitit 1994

Vijon nga numri i kaluar i Shtojcës për Kulturë

Më 1994, CIA, ndër të tjerash, alarmonte se nëse Athina dhe Tirana nuk arrijnë t’i vendosin marrëdhëniet në lartësinë e duhur, popullata etnike greke në Shqipëri mund të bëhet pikë kyç e një krize serioze dhe destabilizuese mes dy vendeve. Raportimi i shërbimeve sekrete gjendet në një dokument tetëfaqësh, i klasifikuar për dy dhjetëvjeçarë si konfidencial. KOHA sjell pjesën e dytë të këtij raporti.