Kulturë

Gjysmë milioni i radhës për rimëkëmbje në kulturë, Ministria kritikohet se s’ka plan

Ministria e Kulturës, me vendimin e radhës të Qeverisë që t’ia ndajë edhe gjysmë milioni, arkëton 3 milionë euro nga 5 milionët që ishin paraparë në Programin për rimëkëmbje ekonomike në shtator të vitit të kaluar. Asokohe vetëm 461 mijë euro ishin ndarë për kulturën

Qeveria e Kosovës do t’ia alokojë Ministrisë së Kulturës edhe 500 mijë euro nga Programi për rimëkëmbje ekonomike. Sipas vendimit të ekzekutivit, 300 mijë do të jenë për subvencione dhe transfere për kulturën, kurse 200 mijë për subvencione në trashëgimi kulturore. Me pjesën e parë, institucioni më i lartë kulturor në vend do të shlyejë obligime të konkursit për projekte kulturore për individë në kuadër të Programit për rimëkëmbje që ishte hapur vitin e kaluar. E me 200 mijë të tjera, pritet të hapet një konkurs për organizata dhe individë për projekte në trashëgimi kulturore. Edhe ky konkurs do të jetë në kuadër të Programit për rimëkëmbje ekonomike.

 

Në 3 milionë euro arrin shuma që do të marrë Ministria e Kulturës, kur Qeveria t’ia alokojë gjysmë milionin e radhës nga Programi për rimëkëmbje ekonomike. Për subvencione dhe transfere për kulturën do të shkojnë 300 mijë, kurse 200 mijë për subvencione në trashëgimi kulturore. Por një pjesë e atyre që ka vite që janë akterë në këto dy fusha, konstatojnë se MKRS-ja pa kurrfarë analize dhe pa ndonjë plan, thjesht po improvizon

Qeveria e Kosovës do t’ia alokojë Ministrisë së Kulturës edhe 500 mijë euro nga Programi për rimëkëmbje ekonomike. Sipas vendimit të ekzekutivit, 300 mijë do të jenë për subvencione dhe transfere për kulturën, kurse 200 mijë për subvencione në trashëgimi kulturore. Me pjesën e parë, institucioni më i lartë kulturor në vend do të shlyejë obligime të konkursit për projekte kulturore për individë në kuadër të Programit për rimëkëmbje që ishte hapur vitin e kaluar. E me 200 mijë të tjera, pritet të hapet një konkurs për organizata dhe individë për projekte në trashëgimi kulturore. Edhe ky konkurs do të jetë në kuadër të Programit për rimëkëmbje ekonomike.

Por një pjesë e atyre që ka vite që janë akterë në këto dy fusha, konstatojnë se MKRS-ja është duke punuar pa kurrfarë analize dhe pa ndonjë plan.