Kulturë

Kompania e Beogradit synon që në maj t’i rikthehet Kalasë së Novobërdës

Kompania e Beogradit synon që në maj t’i rikthehet Kalasë së Novobërdës
Përderisa shembjet e gurëve të mureve të Kalasë së Novobërdës janë bërë të zakonshme, kompania “Koto” e Beogradit, së cilës UNESCO-ja ia besoi punimet restauruese e konservuese, pret kushte të favorshme që t’i rikthehet monumentit e të sanojë dëmet

Muaji maj del të jetë periudha kohore që llogaritet si afat kur kompania punëkryese “Koto” nga Beogradi mund të nisë punimet për sanimin e dëmeve dhe rirestaurimin e strukturave të Kalasë së Novoberdës. Por rifillimi i punimeve nuk është i sigurt pasi varet edhe nga rrethanat e krijuara nga pandemia. E numri i të infektuarve ditëve të fundit në Kosovë nuk është aspak shpresëdhënës për përmirësim të situatës, përderisa sot hyjnë në fuqi edhe masat e reja kufizuese ndaj COVID-19. Puna ndërtimore nuk përmendet në asnjërën prej 46 pikave të Vendimit për masat e përgjithshme dhe të veçanta për kontrollin, parandalimin dhe luftimin e pandemisë.

 

Më shumë se katër vjet pasi projekti një milion eurosh u shpall i përfunduar, dhe mbi një vit pasi tentoi të riparonte dëmet e që u përball edhe me një proces gjyqësor ende pa epilog, kompania “Koto” synon t’i rikthehet Kalasë së Novobërdës. Përmend muajin maj si kohë e favorshme nëse edhe situata me pandemi qetësohet. “Hapi i parë do të jetë vazhdimi i rehabilitimit të pjesës midis kullave 1 dhe 2, ku do të monitorohet gjendja pas rehabilitimit”, i ka thënë KOHËS Darko Gligorijeviq nga Departamenti ligjor i “Kotos”

Muaji maj del të jetë periudha kohore që llogaritet si afat kur kompania punëkryese “Koto” nga Beogradi mund të nisë punimet për sanimin e dëmeve dhe rirestaurimin e strukturave të Kalasë së Novoberdës. Por rifillimi i punimeve nuk është i sigurt pasi varet edhe nga rrethanat e krijuara nga pandemia. E numri i të infektuarve ditëve të fundit në Kosovë nuk është aspak shpresëdhënës për përmirësim të situatës, përderisa sot hyjnë në fuqi edhe masat e reja kufizuese ndaj COVID-19. Puna ndërtimore nuk përmendet në asnjërën prej 46 pikave të Vendimit për masat e përgjithshme dhe të veçanta për kontrollin, parandalimin dhe luftimin e pandemisë.

Kompania beogradase që kishte kryer restaurimin e konservimin e strukturave të qytetit të epërm në Novoberdë gjatë viteve 2015 dhe 2016, sivjet do të kthehet për të sanuar dëmet. Në anën tjetër, shembjet e fasadës së gurtë janë duke vazhduar. Indikacionet janë se shembjet nuk do të ndalen. Këtë e tregojnë të ënjturat në muret e gurta.