Kulturë

Hajnat nxjerrin pitosin 1700-vjeçar që shteti e la në ara për 450 euro

Hajnat nxjerrin pitosin 1700-vjeçar që shteti e la në ara për 450 euro
Pitosi i nxjerrë nga gërmuesit ilegalë

As ndonjë alamet skenaristi nuk do t’i shkonte mendja që në një film të paraqiste situata ku shteti indirekt u krijon mundësi trafikantëve të artefakteve arkeologjike. Por një situatë e tillë nuk ka nevojë të paraqitet në film. Ka ndodhur në Kamenicë. Mosveprimi i institucioneve qendrore ka bërë që hajnat t’ia dalin të nxjerrin në sipërfaqe pitosin 1700-vjeçar nga arat e fshatit Bllatë të Kamenicës.

 

Atë që s’e bëri shteti për gjashtë muaj, ia mësynë ta bëjnë hajnat. Pitosin antik, që institucionet shtetërore e lanë aty ky u gjet, e nxorën mbi sipërfaqe por nuk arritën ta merrnin me vete. Policia i zuri në flagrancë. Tash ky artefakt, që institucionet qendrore nuk e tërhoqën me arsyetimin se nuk mund t’i shfrytëzojnë 450 euro, ka zënë vend në Shtëpinë e Kulturës në Kamenicë e me rastin po merren institucionet e drejtësisë

As ndonjë alamet skenaristi nuk do t’i shkonte mendja që në një film të paraqiste situata ku shteti indirekt u krijon mundësi trafikantëve të artefakteve arkeologjike. Por një situatë e tillë nuk ka nevojë të paraqitet në film. Ka ndodhur në Kamenicë. Mosveprimi i institucioneve qendrore ka bërë që hajnat t’ia dalin të nxjerrin në sipërfaqe pitosin 1700-vjeçar nga arat e fshatit Bllatë të Kamenicës.

Qysh prej tetorit të vitit të kaluar banorët kishin lajmëruar Komunën se gjatë punimit të tokës patën hasur në një gjetje arkeologjike. Komuna njoftimin ia kishte përcjellë Institutit Arkeologjik të Kosovës dhe raportimi kishte arritur në Ministrinë e Kulturës. Kërkoheshin 450 euro. Pamundësia e Institutit Arkeologjik për ta shfrytëzuar buxhetin dhe mungesa e mjeteve transportuese kishin bërë që pitosi të lihet në arat kodrinore. Por në parcelën e mbjellë me grurë këtë muaj janë paraqitur persona të tjerë të interesuar për pitosin.