Kulturë

“Clara me mustaqe” në stacionin e radhës para audiencës botërore

“Clara me mustaqe” në stacionin e radhës para audiencës botërore
“Clara me mustaqe” është përzgjedhur në listën e ngushtë prej 13 filmash të shkurtër animacioni në edicionin e 61-të të Festivalit të Filmit në Krakow

“Clara me mustaqe” vazhdon rrugëtimin nëpër qendra botërore. Filmi i shkurtër i animuar nën regji të Ilir Blakçorit është pjesë e programit të edicionit të sivjetmë të Festivalit të Filmit në Krakow. Edicioni i 61-të i Festivalit do të mbahet në formatin online prej 30 majit deri më 6 qershor si një organizim hibrid, ku shfaqjet do të mbahen fizikisht në kinema dhe online në platformën e festivalit. “KFF” është njëri nga festivalet më të vjetër në botë kushtuar filmave dokumentarë dhe të shkurtër. Është kualifikues për “Oscar” dhe animacionit nga Kosova i mbesin përsëri dy mundësi drejt këtij çmimi të madh. “Clara...” shpalos histori universale, pa dialogë, por në një mënyrë shumë artistike.

 

Janë katër festivale me nam ku “Clara me mustaqe” është futur në garë. Muajin e përmbyll me Festivalin e Filmit në Krakow, alamet ngjarjeje fituesit e të cilit kualifikohen edhe për “Oscar”. “Nuk kemi as fjalë ta përshkruajmë gëzimin që po ndiejmë me vëmendjen dhe vlerësimin që po merr ky projekt”, ka thënë për KOHËN, regjisori Ilir Blakçori

“Clara me mustaqe” vazhdon rrugëtimin nëpër qendra botërore. Filmi i shkurtër i animuar nën regji të Ilir Blakçorit është pjesë e programit të edicionit të sivjetmë të Festivalit të Filmit në Krakow. Edicioni i 61-të i Festivalit do të mbahet në formatin online prej 30 majit deri më 6 qershor si një organizim hibrid, ku shfaqjet do të mbahen fizikisht në kinema dhe online në platformën e festivalit. “KFF” është njëri nga festivalet më të vjetër në botë kushtuar filmave dokumentarë dhe të shkurtër. Është kualifikues për “Oscar” dhe animacionit nga Kosova i mbesin përsëri dy mundësi drejt këtij çmimi të madh. “Clara...” shpalos histori universale, pa dialogë, por në një mënyrë shumë artistike.

Gjatë shtatë ditëve, shikuesit do të kenë mundësi që të shohin rreth 250 filma nga Polonia dhe e gjithë bota. Rëndësia e këtij festivali qëndron te fakti se është një pasaportë për ngjarje me nam. Është i vetmi festival kualifikues për filma dokumentarë për “Academy Awards” në Poloni dhe njëri nga festivalet kualifikues për filma të shkurtër, por për çmimet e mëdha. Po ashtu, është në mesin e festivaleve të njohura që kanë mundësi për të rekomanduar filma dhe dokumentarë të gjatë për “European Film Awards”, të njohur ndryshe edhe “Oscarët evropianë”.