Kulturë

Harpistja shqiptare në skenat belge me muzikën si gjuhë emocionesh

Harpistja shqiptare në skenat belge me muzikën si gjuhë emocionesh
Bujana Ameti në koncertin e fundvitit të “Musica Mundi School”, më 17 dhjetor 2020

Me hapa të sigurt ajo po ecën drejt një karriere të bujshme. I ka për zemër pikërisht veprat e kompozuara në klasicizëm që nxjerrin në pah melodinë e qetë të këtij instrumenti, por që njëkohësisht theksojnë dhe potencialin e tij. “Për mua muzika është emocion dhe një mjet i përkryer që ndahet shumë lehtë me njerëzit. Kur luaj, dua që emocioni ta prekë secilin”, thotë Bujana Ameti

 

Me hapa të sigurt ajo po ecën drejt një karriere të bujshme. I ka për zemër pikërisht veprat e kompozuara në klasicizëm që nxjerrin në pah melodinë e qetë të këtij instrumenti, por që njëkohësisht theksojnë dhe potencialin e tij. “Për mua muzika është emocion dhe një mjet i përkryer që ndahet shumë lehtë me njerëzit. Kur luaj, dua që emocioni ta prekë secilin”, thotë Bujana Ameti

Harpa ka kohë që është pjesë e muzikës klasike. Kompozitori i njohur austriak Wolfgang Amadeus Mozart është në mesin e atyre që përfshijnë tingujt e saj në kompozime të veta. Vepra e tij, “Koncert për flaut, harpë dhe orkestër”, është koncerti i tij i vetëm për dy instrumente. Por në klasicizëm harpa ishte ende në zhvillim dhe nuk konsiderohej instrument standard për orkestër. Prandaj dhe kombinimi i harpës dhe flautit konsiderohej jashtëzakonisht i pazakonte. Në periudhën e romantizmit në Evropë, ky instrument u përfshi më shumë në kompozime. Kur zuri vend nëpër sallone ngjalli imazhin e muzikës për elitë ose të engjëjve në mes të reve. Tingujt e njomë të këtij instrumenti bënë për vete shumë instrumentistë.

Një histori të pazakonshme me harpën ka edhe 15-vjeçarja shqiptare Bujana Ameti. Me hapa të sigurt ajo po ecën drejt një karriere të bujshme. I ka për zemër pikërisht veprat e kompozuara në klasicizëm që nxjerrin në pah melodinë e qetë të këtij instrumenti, por që njëkohësisht theksojnë potencialin e tij.