Kulturë

Finalizohet gara për projekt ideor të sallës koncertale në ish-“Gërmi”

“One Roof – Germia for Concert Hall” është titulli i projektit për sallë koncertale në ish-“Gërmi” i autorëve Kengo Kuma e Bekim Ramku, që ka marrë çmimin e parë

Arkitekti nga Kosova, Bekim Ramku, dhe ai nga Japonia i njohur botërisht, Kengo Kuma, me projektin e përbashkët kanë fituar në konkursin e Komunës së Prishtinës për projekt ideor të sallës koncertale në ish-“Gërmi”. I dyti është shpallur ai i Shkëlqim Osmanit dhe i treti projekti i Arbër Sadikit e Gëzim Paçarizit. Por pavarësisht kësaj renditjeje, jo domosdoshmërisht projekti fitues është ai që mund të implementohet. Krejt varet prej kostos, e vetëm shpërblimet kushtojnë 100 mijë euro. Ky është hapi i radhës konkret drejt sallës koncertale, për të cilën dy vjet më parë u humbën 11,4 milionët e BE-së. Për projektin, Komuna për sivjet s’i ka as një milion euro

 

Arkitekti nga Kosova, Bekim Ramku, dhe ai nga Japonia i njohur botërisht, Kengo Kuma, me projektin e përbashkët kanë fituar në konkursin e Komunës së Prishtinës për projekt ideor të sallës koncertale në ish-“Gërmi”. I dyti është shpallur ai i Shkëlqim Osmanit dhe i treti projekti i Arbër Sadikit e Gëzim Paçarizit. Por pavarësisht kësaj renditjeje, jo domosdoshmërisht projekti fitues është ai që mund të implementohet. Krejt varet prej kostos, e vetëm shpërblimet kushtojnë 100 mijë euro. Ky është hapi i radhës konkret drejt sallës koncertale, për të cilën dy vjet më parë u humbën 11,4 milionët e BE-së. Për projektin, Komuna për sivjet s’i ka as një milion euro

“One Roof – Germia for Concert Hall” mban titullin projekti që ka marrë më së shumti pikë për sallë koncertale në objektin e ish-shtëpisë së mallrave “Gërmia” në kryeqytet. Projekti më i vlerësuar ka për synim ruajtjen e “fasadës ikonike” dhe shton pjesë të reja rekreative pranë ndërtesës aktuale, përfshirë një galeri. I realizuar nga arkitekti me nam botëror, japonezi Kengo Kuma, në partneritet me arkitektin kosovar Bekim Ramku dhe me ekipin e inxhinierëve nga Stambolli dhe New Yorku, Ahmed Topbas dhe Akım Mühendislik, ky projekt ka marrë 82.42 pikë duke u renditur i pari. Ky vlerësim e bën atë fitues të 50 mijë eurove. Në konkursin ndërkombëtar të hapur nga Komuna mbante shifrën 6636.

Juria në përbërje të Mohsen Mostafavi, Andrija Rusan dhe Han Tümertekin, profesorë të shquar të arkitekturës nga Harvardi, Zagrebi dhe Stambolli së bashku me dy përfaqësues të Asociacionit të Arkitektëve të Kosovës, një nga Instituti i Kosovës për Mbrojtjen e Monumenteve, si dhe një tjetër nga Komuna e Prishtinës, kanë vendosur që në vendin e dytë me 74.84 pikë të jetë projekti i operatorëve “Shkëlqim Osmani B.I – Vizion project, MA Studio & Partners”, që kishte shifrën 1897. Shpërblimi financiar do të jetë 30 mijë euro. I treti është renditur projekti me operatorët “Arbër Sadiki B.I, G+A Architects” me shifrën 6969. Ka marrë 70.12 pikë dhe shpërblimin financiar do të jetë 20 mijë euro. Pos Sadikit bashkautor është edhe Gëzim Paçarizi.