Kulturë

Fahri Beqiri – emblemë e kulturës, figurë qendrore e muzikës profesioniste

I vlerësuar si figurë emblematike e kompozimit të shekullit XX dhe filleve të gjeneratave të para të kompozimit në Kosovë, Fahri Beqiri ka lënë prapa një veprimtari të bujshme që ndihmoi në zhvillimin e gjithmbarshëm të krijimtarisë dhe prodhimit muzikor (Foto: Alban Bujari)

Kur përmendet muzika klasike në Kosovë, ai bën pjesë te të parët që nisën të hedhin nota në mënyrë profesionale. E te muzika popullore, jo veç që e afirmoi atë në kohë jo të lehta, por edhe e çoi në nivele profesionale. Kompozitor, drejtues festivalesh e institucionesh e profesor, Fahri Beqiri, vdiq të martën. Ai ishte 85 vjeç. Me vdekjen e Beqirit humbi shumë muzika klasike e këtyre anëve e ajo popullore shqiptare.

 

Si krijues, është vlerësuar i pashoq, kurse si edukues brezash, profesor i përhershëm. Një prej veprave të tij ishte pjesa qendrore e koncertit festiv të shpalljes së pavarësisë së Kosovës. Por, puna e Beqirit për shtetin kishte nisur herët duke vendosur në partitura historinë e kombit të cilit i takonte. Beqiri është varrosur pasditen e së martës. Me tingujt e një vepre të përzgjedhur në të gjallë, i është dhënë lamtumira

Kur përmendet muzika klasike në Kosovë, ai bën pjesë te të parët që nisën të hedhin nota në mënyrë profesionale. E te muzika popullore, jo veç që e afirmoi atë në kohë jo të lehta, por edhe e çoi në nivele profesionale. Kompozitor, drejtues festivalesh e institucionesh e profesor, Fahri Beqiri, vdiq të martën. Ai ishte 85 vjeç. Me vdekjen e Beqirit humbi shumë muzika klasike e këtyre anëve e ajo popullore shqiptare.

Si krijues, është vlerësuar i pashoq, kurse si edukues brezash, profesor i përhershëm. Një prej veprave të tij ishte pjesa qendrore e koncertit festiv të shpalljes së pavarësisë së Kosovës. Por, puna e Beqirit për shtetin kishte nisur herët duke vendosur në partitura historinë e kombit të cilit i takonte. Beqiri është varrosur pasditen e së martës me një ceremoni ku është luajtur balada e Edvard Gried nga ansambli “Prishtina Brass”.