Kulturë

“Luaneshat e Kodrës” me Kosovën në Cannes dhe lindjen e yllit në regji

“Luaneshat e Kodrës” është filmi i parë i gjatë kosovar që shfaqet premierë botërore në Cannes

Luana Bajrami, 20-vjeçare, bëhet regjisorja më e re që në një hark gjysmëshekullor të historisë së “Director's Fortnight”, organizim paralel brenda Festivalit të Cannes, shfaq filmin e saj. Kështu “Luaneshat e Kodrës” do të jetë filmi i parë metrazhit të gjatë nga Kosova që do ta shfaqë premierën në një ndër festivalet me prestigjioze në botën e filmit. E njohur kryesisht si aktore, Bajrami tashmë po vulos suksesin e saj edhe si regjisore. Pasi që “Luaneshat e Kodrës” shënon filmin e parë të Bajramit, ajo ka mundësinë që të dalë edhe me çmim nga Festivali i Cannes, ani pse nuk është pjesë e garës zyrtare.

 

Për kinematografinë e Kosovës, premiera botërore e filmit “Luaneshat e Kodrës” në “Director's Fortnight”, organizim paralel brenda Festivalit të Cannes, është cilësuar si moment historik, por industria franceze ka nxjerrë edhe si një tjetër paralajmërim. Kompania “Le Pacte”, që ka marrë të drejtat e distribuimit të filmit në tregun francez, ka shkruar se Luana Bajrami është një emër që do të veçohet në botën e regjisë

Luana Bajrami, 20-vjeçare, bëhet regjisorja më e re që në një hark gjysmëshekullor të historisë së “Director's Fortnight”, organizim paralel brenda Festivalit të Cannes, shfaq filmin e saj. Kështu “Luaneshat e Kodrës” do të jetë filmi i parë metrazhit të gjatë nga Kosova që do ta shfaqë premierën në një ndër festivalet me prestigjioze në botën e filmit. E njohur kryesisht si aktore, Bajrami tashmë po vulos suksesin e saj edhe si regjisore. Pasi që “Luaneshat e Kodrës” shënon filmin e parë të Bajramit, ajo ka mundësinë që të dalë edhe me çmim nga Festivali i Cannes, ani pse nuk është pjesë e garës zyrtare.

“Caméra d’Or” (Kamera e artë) është çmim të cilin Festivali i Filmit në Cannes e ndan për një nga seksionet e tij – përzgjedhjen zyrtare, ‘Directors' Fortnight’ apo “International Critics Week”. Është krijuar në vitin 1978 dhe ndahet gjatë ceremonisë përmbyllëse të Festivalit, nga një juri e pavarur. Edicioni i 74-t i Festivalit të Filmit në Cannes mbahet prej 6 deri më 17 korrik.