Kulturë

“Lëvizjet studentore për Republikën e Kosovës” që i bashkoi vizioni

“Lëvizjet studentore për Republikën e Kosovës” – në përurimin e mbajtur të enjten në Bibliotekën Kombëtare “Pjetër Bogdani” – është cilësuar si vepër me peshë, e cila ndër të tjera analizon faktorët emocionalë, trajtimin e padrejtë të shqiptarëve në Jugosllavi, faktorin kulturor, identitar, formimin e vetëdijes te studentët

Janë ngjarjet madhore të viteve 1968, 1981, 1997 të cilat i bashkoi një vizion – ai për Republikën e Kosovës. Atdhe Hetemi me veprën e tij zbërthen nga këndvështrime të ndryshme lëvizjet që shënuan kthesa historike për shqiptarët. “Lëvizjet studentore për mua kanë qenë boshti kryesor i bartjes së vizionit për Republikën e Kosovës nga një gjeneratë në tjetrën”, ka thënë Hetemi

 

Janë ngjarjet madhore të viteve 1968, 1981, 1997 të cilat i bashkoi një vizion – ai për Republikën e Kosovës. Atdhe Hetemi me veprën e tij zbërthen nga këndvështrime të ndryshme lëvizjet që shënuan kthesa historike për shqiptarët. “Lëvizjet studentore për mua kanë qenë boshti kryesor i bartjes së vizionit për Republikën e Kosovës nga një gjeneratë në tjetrën”, ka thënë Hetemi

Përpjekja e vazhdueshme për autonominë e Kosovës, domosdoshmëria e shkollimit në gjuhën shqipe dhe liria ishin rrënja e lulëzimit të lëvizjeve studentore. Të nisura si revoltë e pjesëtarëve të Universitetit të Prishtinës, ato mbetën kapitull i veçantë në historinë e vendit.

Pikërisht këtë e ka besuar Atdhe Hetemi, i cili i shtyrë nga nevoja e dokumentimit të kësaj periudhe, ia nisi punës konkrete më 2015. Si ish-student për doktoratë në Universitetin Ghent në Belgjikë, ai vendosi që të bëjë diçka për Universitetin prej ku mori hapat e parë akademik – atë të Prishtinës.