Kulturë

Çmimi i “Clarës me mustaqe” në festivalin botëror – shpresë e inspirim

Skenë nga “Clara me mustaqe”

Animacioni i bazuar në realitetin e Kosovës, por që shumë lehtë aty-këtu gjen lidhshmëri me situata të ngjashme në botë, është shpërblyer në “Annecy International Animation Film Festival”, një ndër festivalet më të rëndësishme të animacionit në botë. Pos njohjes së vlerave, ky sukses për ekipin e filmit ka kuptim më të gjerë. “Të nderohesh në festivalin më unik dhe prestigjioz të filmave të animuar në botë është një inspirim për një të ardhme shumë premtuese për filmin e animuar kosovar”, ka thënë për KOHËN skenaristi e regjisori i animacionit, Ilir Blakçori. Ka pasur edhe një mesazh që e ka lidhur me ekipin e filmit, dikur fëmijë refugjatë. “Me fitoren e këtij çmimi ne duam të japim një shpresë për këta fëmijë refugjatë, që sot mund të ndihen të vetmuar dhe të harruar nga bota”

 

Animacioni i bazuar në realitetin e Kosovës, por që shumë lehtë aty-këtu gjen lidhshmëri me situata të ngjashme në botë, është shpërblyer në “Annecy International Animation Film Festival”, një ndër festivalet më të rëndësishme të animacionit në botë. Pos njohjes së vlerave, ky sukses për ekipin e filmit ka kuptim më të gjerë. “Të nderohesh në festivalin më unik dhe prestigjioz të filmave të animuar në botë është një inspirim për një të ardhme shumë premtuese për filmin e animuar kosovar”, ka thënë për KOHËN skenaristi e regjisori i animacionit, Ilir Blakçori. Ka pasur edhe një mesazh që e ka lidhur me ekipin e filmit, dikur fëmijë refugjatë. “Me fitoren e këtij çmimi ne duam të japim një shpresë për këta fëmijë refugjatë, që sot mund të ndihen të vetmuar dhe të harruar nga bota”

Animacioni nga Kosova që rrugëtimin e ka nisur furishëm në alamet festivalesh tashmë ka marrë edhe trofeun e parë. “Clara me mustaqe” të premten mbrëma është shpërblyer në festivalin francez të kategorisë A. Ka triumfuar në “Annecy International Animation Film Festival”, që njihet si njëri ndër festivalet më të mëdha të animacionit në botë, tek ka marrë “Çmimin e qytetit Annecy” (City of Annecy Award). Animacioni ishte pjesë e kategorisë “Perspectives Short Films in Competition”, në kuadër të edicionit të 60-të që u mbajt në formatin hibrid.

Në fokus të animacionit 10-minutësh, me skenar dhe regji të Ilir Blakçorit, është kartëmonedha 100 marka, ku vërehet portreti i bukur i Clara Schumanit. Kompozitorja dhe mësuesja e pianos është një ndër pianistet më të njohura gjermane të periudhës së romantizmit. Kartëmonedha mishëron veten në luftë, shpëtim të jetës, grabitje, krim, korrupsion dhe shpresë për një të ardhme më të mirë. Gjatë animacionit, era e lehtë që fryn e dërgon kartëmonedhën gjetkë nëpër vende të ndryshme. Në çdo skutë të re ajo shpërfaq një rrëfim në vete.