Kulturë

“Xhubleta – Entropia” në zbërthim artistik të gramatikës së traditës

Motivet që gratë i kanë qëndisur në veshjen shqiptare katër mijë vjet të vjetër tashmë janë shpërndarë në vepra artistike të artistit Fatmir Juka. Piktori nga Shkodra, pasi e ka dërguar ekspozitën në Ulqin e Tuz, të martën mbrëma e ka sjellë edhe për vizitorët e Muzeut Kombëtar të Kosovës.

 

Përvoja prej një dekade si udhëheqës i Muzeut Historik në Shkodër e ka nxitur vazhdimisht Fatmir Jukën që t’i hulumtojë simbolet e xhubletës. Sipas tij, veshja me kodet e saj është një standard i komunikimit dhe përmes kësaj pune ai është munduar ta zbërthejë gramatikën e qëndisjes

Motivet që gratë i kanë qëndisur në veshjen shqiptare katër mijë vjet të vjetër tashmë janë shpërndarë në vepra artistike të artistit Fatmir Juka. Piktori nga Shkodra, pasi e ka dërguar ekspozitën në Ulqin e Tuz, të martën mbrëma e ka sjellë edhe për vizitorët e Muzeut Kombëtar të Kosovës.

Ekspozita “Xhubleta – Entropia” është e frymëzuar nga etnografia shqiptare. Përvoja prej një dekade si udhëheqës i Muzeut Historik në Shkodër e ka nxitur vazhdimisht Fatmir Jukën që t’i hulumtojë simbolet e xhubletës. Sipas tij, veshja me kodet e saj është një standard i komunikimit dhe përmes kësaj pune ai është munduar ta zbërthejë gramatikën e qëndisjes.