Kulturë

Luledielli mbijnë midis Prishtinës në konfrontim me ndotjen e historinë

“Fushat e Lulediellit”, të enjten pasdite, 71 ditë pas mbjelljes

Lulet e mbjella për veprën “Fushat e Lulediellit” të artistes hungareze që u lind në SHBA, Agnes Denes, tashmë kanë nisur të çelin. Instalacioni siç ka thënë artistja shërben për ta parë realitetin e për të ëndërruar. Po ashtu, është një konfrontim me urbanistikën, por edhe me historinë. Dikur Prishtina shquhej për fusha të tilla

 

Lulet e mbjella për veprën “Fushat e Lulediellit” të artistes hungareze që u lind në SHBA, Agnes Denes, tashmë kanë nisur të çelin. Instalacioni siç ka thënë artistja shërben për ta parë realitetin e për të ëndërruar. Po ashtu, është një konfrontim me urbanistikën, por edhe me historinë. Dikur Prishtina shquhej për fusha të tilla

Lulet e para në fushën e lulediellit të mbjella më 22 prill të këtij viti, për Ditën e Tokës, në platenë e Pallatit të Rinisë dhe Sporteve në Prishtinë tashmë kanë çelur. Kanë hapur një kapitull të ri. Nëpërmjet tyre synohet që të kanalizohet domosdoshmëria për transformim shoqëror. Krijuesja e qindra veprave nëpërmjet të cilave synon të ndihmojë planetin, Agnes Denes, është ideatorja prapa tyre. Instalacioni “Fushat e Lulediellit” është vepra e radhës që ka zbuluar “Autostrada Biennale” për edicionin e saj të tretë që nisi të mërkurën me ekspozitën “Lule Mosmëharro” të artistëve Petrit Halilaj dhe Álvaro Urbano. Edhe një fushë tjetër me luledielli është mbjellë në Kosovë, saktësisht në Prizren, por ai mbetet një kapitull më vete.

Por “Lule Mosmëharro” dhe “Fushat e Lulediellit” i bën bashkë pikërisht kërkesa që ato kanë për ndryshime në shoqëri.