Kulturë

Virtuozja Shuhatovich mbyll “Chopin Piano Festin” e rilidhjes me muzikën

“Sikur kam rimarrë fuqinë për jetën time”, ka thënë Zoya Shuhatovich, e cila – njashtu siç ka bërë festivali ku ka luajtur – është rikthyer para publikut pas më shumë se një viti pandemik

Koncerte artistësh të njohur e talentesh të reja kanë qenë mozaiku i edicionit të 11-të të “Chopin Piano Festit”, e mbrëmja e fundit e vulosi. Zoya Shuhatovich qe përzgjedhja e duhur për finale, e cila me “Tinguj romantikë”, siç u pagëzua koncerti, ishte “imazh i jashtëzakonshëm artistik”. Pianisten që ka luajtur edhe për presidentin Bill Clinton e çmoi edhe kryeministri Albin Kurti

 

Koncerte artistësh të njohur e talentesh të reja kanë qenë mozaiku i edicionit të 11-të të “Chopin Piano Festit”, e mbrëmja e fundit e vulosi. Zoya Shuhatovich qe përzgjedhja e duhur për finale, e cila me “Tinguj romantikë”, siç u pagëzua koncerti, ishte “imazh i jashtëzakonshëm artistik”. Pianisten që ka luajtur edhe për presidentin Bill Clinton e çmoi edhe kryeministri Albin Kurti

Dhjetë mbrëmje koncertale me solistë të njohur ndërkombëtarë, katër me mbi 50 studentë dhe një ditë të tërë me më shumë se 60 nxënës nga të gjitha shkollat e muzikës së Kosovës, “Chopin Piano Fest” e ka përmbyllur edicionin e 11-të. Kësaj radhe nuk ishte bashkëpunimi me Filharmoninë e Kosovës, siç ishte bërë traditë tash e disa vjet, por qe pianistja e njohur ruse, Zoya Shuhatovich, ajo që luajti notat e fundit. Solli koncertin “Tinguj romantikë” në përmbyllje të edicionit që u rikthye furishëm pas një viti pauze për shkak të pandemisë, si ringjallje e ndjenjës së përkatësisë e lidhjes me botën muzikore evropiane e botërore.

Gabrile Carcano, që gdhend tingujt e pianos prej Beethovenit te bashkëkohorja, studentët që sollën larmi stilesh e dëshmuan potencialin artistik, pianisti Dino Imeri që me kryevepra gjen harmoninë e lirinë në muzikë, e eksperimenti i Jerome Granjon, me ndërlidhje të zërit me piano si shndritje nëpër kohë e homazh për të rënët për çlirimin e vendit dhe viktimat e koronavirusit, qenë njëri kapitull i “Chopin”. Vazhdoi me Gergely Kovacs që festoi trashëgiminë e Cziffras, te pianisti Stephan Möller dhe tri sonatat bethoveniane që erdhën në Prishtinë si shpresë për të ardhmen. Tutu Aydinogly, që shënoi rikthimin e “Chopin Piano Festit” me fuqinë e muzikës, e nisi këtë rrugëtim më 30 maj.