Kulturë

Historia e “Pa Vend” vazhdon, derë e re për regjisorët vendorë

Ekipi i filmit “Pa Vend”, në orët e para të së hënës, ka ateruar në Aeroportin Ndërkombëtar të Prishtinës. Nga e majta, lart: Regjisori, Samir Karahoda, producenti Eroll Bilibani dhe personazhet: Ermegan Kazazi e Jeton Mazreku

Udhëtimi disaorësh me avion nga qyteti i Cannes deri në Prishtinë nuk e kishte mpakur përjetimin gati të pabesueshëm. Si një vazhdim i ëndërrt i suksesit të para tre vjetësh kur filmi “Në mes” përshkoi tapetin e “Berlinales”, filmi i dytë i regjisorit Samir Karahoda “Pa Vend” ka prekur lartësitë e kinemasë evropiane. Në edicionin e 74-t të Festivalit Ndërkombëtar të Cannes, filmi 15-minutësh e markoi Kosovën si një vend me potencial premtues kineast.

 

Rrugëtimi i filmit “Pa Vend” – që e përfaqësoi Kosovën në garën e filmave të metrazhit të shkurtër në Cannes – nuk përfundoi kur juria i akordoi çmimin e një filmi nga Hong Kongu. Nga ky festival, filmi 15-minutësh hapi dyert për në festivale të tjera ndërkombëtare. E po kështu, edhe për regjisorët e rinj nga Kosova. “Më e rëndësishmja është që ne sapo hapëm një derë të re për regjisorët e ardhshëm”, ka thënë regjisori Samir Karahoda me të arritur në Aeroportin e Prishtinës

Udhëtimi disaorësh me avion nga qyteti i Cannes deri në Prishtinë nuk e kishte mpakur përjetimin gati të pabesueshëm. Si një vazhdim i ëndërrt i suksesit të para tre vjetësh kur filmi “Në mes” përshkoi tapetin e “Berlinales”, filmi i dytë i regjisorit Samir Karahoda “Pa Vend” ka prekur lartësitë e kinemasë evropiane. Në edicionin e 74-t të Festivalit Ndërkombëtar të Cannes, filmi 15-minutësh e markoi Kosovën si një vend me potencial premtues kineast.

Megjithëse kineastë e kritikë filmi kishin lexuar ogure të mira duke e konsideruar atë si favoritin kryesor për të fituar në dhjetëshen e filmave të metrazhit të shkurtër, “Palma e Artë”, sipas vendimit të jurisë, iu akordua “Tian Xia Wu Ya” (Të gjithë korbat në botë) nën regjinë e Tang Yi.