Kulturë

Zef Toçi – surrealisti që përcolli me art ritmin e jetës

Zef Toçi (1941 – 2021) në atelienë e tij të veçantë në “Shatërvan”

Që një pikturë të ketë përmbajtje, ajo kërkon edhe një “anë teknologjike” që i mjeshtëron në një harmoni të mundshme elementet reale dhe ato mbireale. Gjatë një krijimtarie artistike që shtrihet prapa në kohë në katër dekada, piktori Zef Toçi ia dha këtë “përmbajtje” pikturës. Stili i tij i veçantë surrealist, që endej mes ngjyrave të buta e të ftohta, përjetësoi në vepra artistike ndjesi, gjendje e tema nga përditshmëria deri te kombëtarja

 

Që një pikturë të ketë përmbajtje, ajo kërkon edhe një “anë teknologjike” që i mjeshtëron në një harmoni të mundshme elementet reale dhe ato mbireale. Gjatë një krijimtarie artistike që shtrihet prapa në kohë në katër dekada, piktori Zef Toçi ia dha këtë “përmbajtje” pikturës. Stili i tij i veçantë surrealist, që endej mes ngjyrave të buta e të ftohta, përjetësoi në vepra artistike ndjesi, gjendje e tema nga përditshmëria deri te kombëtarja

Nëpërmjet surreales si vokacion, subjektet përherë me një vulë nga realitetet shqiptare fitonin statusin e kryeveprave të mjeshtëruara mes ngjyrërash të ngrohta e të metalta. Në alkiminë e vet krijuese, piktori Zef Toçi i mëshonte filozofisë që surrealizmi, me copëza hem të reales, hem të abstraktes, përcjell “ritmin e kohës sonë”.

Me një formim solid prej piktori në Bruksel e Beograd, artisti që jetoi e krijoi në Prizren është ndarë nga jeta të martën vonë. Në shtator do t’i mbushte 80 vjet.