Kulturë

Koha e grave në industrinë e filmit në Kosovë

Koha: Skenë nga filmi “Vera andrron detin” nën regji të Kaltrina Krasniqit

(Variety) – Mes gjithë tmerreve të një dekade lufte që ajo do të donte ta harronte, një kujtim dallohet nga regjisorja kosovare Kaltrina Krasniqi: ditën kur nëna e saj e befasoi familjen me një “VHS player”. “Ne ishim shumë të emocionuar”, thotë ajo për “Variety”. “Nuk besuam se ishte e vërtetë derisa ajo e hapi”.

 

Në çdo rrethanë do të konsiderohej një vit i jashtëzakonshëm për një vend prej dy milionë banorësh, që hapi shkollën e parë të filmit 20 vjet më parë. Por kur kemi në sfond një luftë shkatërruese, tronditjet e së cilës ende mund të ndihen, ngritja e industrisë së filmit kosovar është një nga historitë e suksesit më të pamundur në kinemanë botërore sot. Është një rritje që drejtohet kryesisht nga gratë, të cilat vitet e fundit kanë filluar ta shfrytëzojnë mundësinë për të sjellë jetën dhe historitë e tyre në ekran

(Variety) – Mes gjithë tmerreve të një dekade lufte që ajo do të donte ta harronte, një kujtim dallohet nga regjisorja kosovare Kaltrina Krasniqi: ditën kur nëna e saj e befasoi familjen me një “VHS player”. “Ne ishim shumë të emocionuar”, thotë ajo për “Variety”. “Nuk besuam se ishte e vërtetë derisa ajo e hapi”.

Duke filluar me shpërbërjen e ish-Jugosllavisë më 1991 deri në përfundimin e luftës së përgjakshme të Kosovës më 1999, Krasniqi dhe familja e saj kaluan pjesën më të madhe të viteve '90 të fshehur në banesën e tyre, duke dalë herë pas here në videoklubin “007” matanë rrugës për të marrë filma me qira. “Nuk ishte e sigurt të ishe jashtë”, thotë ajo. “Kaluam tërë dekadën duke përdorur atë VHS player për të parë filma”.