Kulturë

“Kino Rinia” në paralele midis ringjalljes me kujtime dhe indiferencës

“Kino Rinia” dikur cilësohej si dritare e të rinjve me botën. Për ta ishte vendi më i preferuar. Njësoj ishte edhe për Alush Gashin, i cili përherë kishte qenë pasionant i kinemasë. Gjatë viteve ‘90, si i ri, e vizitonte shpesh këtë vend.

 

“Zërat paralelë” nga Meksut Vezgishi përtej performancës vjen si thirrje për rikthimin e destinimit të dikurshëm të “Kino Rinisë”. Në objektin ku sot s’ka shenja kinemaje, publiku i sotëm takohet me atë të kinemasë së dikurshme, nëpërmjet materialeve arkivore. “Zërat…” është vepër e mjegullt njashtu sikurse fati i paqartë i këtij objekti që dikur kishte namin e sot përballet me indiferencën e shtetit, por edhe të publikut

“Kino Rinia” dikur cilësohej si dritare e të rinjve me botën. Për ta ishte vendi më i preferuar. Njësoj ishte edhe për Alush Gashin, i cili përherë kishte qenë pasionant i kinemasë. Gjatë viteve ‘90, si i ri, e vizitonte shpesh këtë vend.

Intervenimi artistik në këtë objekt, që vjen në kuadër të edicionit të katërt të projektit “Metamorphosis” nga fondacioni “Shtatëmbëdhjetë”, e ka kthyer Gashin brenda kinemasë së dikurshme, së paku nëpërmjet kujtimeve. Ky ka qenë edhe qëllimi i programit: ta kthejë vëmendjen tek kinemaja që hapi dyert në vitin 1953. Fondacioni “Shtatëmbëdhjetë” me “Metamorphosis” këtë e ka bërë edhe me hapësira të tjera të braktisura që dikur kishin një rol të rëndësishëm në shoqëri.