Kulturë

Ushtarja kanadeze që gjeti dashurinë në Kosovën e dalë nga lufta

“Për herë të parë isha në një zonë lufte dhe nuk do të harroj kurrë erën, pamjen dhe të gjitha detajet e vogla të asaj dite. Gruaja që kisha qenë dikur, kishte ndryshuar përgjithmonë. Ishte dita e parë e pjesës tjetër të jetës sime”, e përshkruan Sophie Boisvert Levesque ditën e parë në Kosovë, në qershorin e vitit 1999

Një rrëfim i zakonshëm do të ishte kësisoj: një ushtare erdhi në Kosovën e pasluftës më 1999, kreu misionin dhe u kthye atje prej nga vinte. Por ky nuk është rasti me tash veteranen kanadeze Sophie Boisvert Levesque. Aterrimi si ushtarake është vetëm një moment: pikënisja e dashurisë së saj me njerëzit dhe vendin. Në ditët e para të lirisë takoi edhe 21 fëmijë, iu kthye Kanadasë e s’mund të pajtohej me këtë. I ritakoi pas gati dy dekadash dhe aty nis një tjetër histori. Libri i saj i kujtimeve për Kosovën dhe jo vetëm, tashmë vjen edhe në shqip, me titull “Vendi që ma rrëmbeu zemrën”, përkthyer nga Fadil Hoxha. Por as lidhja e saj me shqiptarët nuk përfundon me kaq. Synon një libër të dytë, që dëshmon krimet ndaj tyre

 

Një rrëfim i zakonshëm do të ishte kësisoj: një ushtare erdhi në Kosovën e pasluftës më 1999, kreu misionin dhe u kthye atje prej nga vinte. Por ky nuk është rasti me tash veteranen kanadeze Sophie Boisvert Levesque. Aterrimi si ushtarake është vetëm një moment: pikënisja e dashurisë së saj me njerëzit dhe vendin. Në ditët e para të lirisë takoi edhe 21 fëmijë, iu kthye Kanadasë e s’mund të pajtohej me këtë. I ritakoi pas gati dy dekadash dhe aty nis një tjetër histori. Libri i saj i kujtimeve për Kosovën dhe jo vetëm, tashmë vjen edhe në shqip, me titull “Vendi që ma rrëmbeu zemrën”, përkthyer nga Fadil Hoxha. Por as lidhja e saj me shqiptarët nuk përfundon me kaq. Synon një libër të dytë, që dëshmon krimet ndaj tyre

Sophie Boisvert Levesque kishte qenë vetëm 18 vjeçe kur iu ishte bashkuar trupave ushtarake kanadeze. Ëndrra e saj ishte që të shkonte diku ku duhej ndihma e saj. Krijoi familje në Kanada, por kjo nuk e zmbrapsi nga ëndrra e saj – të marrë hise në shpëtim jetësh. Kur u bë 23 vjeçe vendosi të bëhej tok me skuadriljen taktike të helikopterëve “408”. Shumë shpejt iu kumtua lajmi se do të niseshin për në Kosovë. Boisvert Levesque nuk kishte mëdyshje, ani pse jeta e saj ndodhej në kaos pas divorcit. E ftoi kushërirën që të kujdesej për fëmijët e saj të vegjël.

“Gjithmonë kam ëndërruar të luftoj të keqen dhe t’i shpëtoj viktimat. Doja të shpëtoja botën dhe ja ky ishte rasti im”, kishte thënë ajo pak ditë para se të vinte në Kosovë. Për ushtaren kanadeze, Kosova u bë misioni i saj i parë.