Kulturë

Finalistët për “Stirling”: Nga xhamia mahnitëse tek apartamentet neoklasike

Magjepsëse... Xhamia Qendrore në Cambridge nga Mark Barsfield (Foto: Oliver Wainwright)

Një xhami mahnitëse e drunjtë në Cambridge do të garojë kokë më kokë me një urë këmbësorësh dhe disa hangarë anijesh në Lake District në garën e këtij viti për ndërtesën e re më të mirë në Mbretërinë e Bashkuar. Bashkë me to, për çmimin “Riba Stirling” garon edhe një qendër e studentëve në Universitetin Kingston, një kompleks banimi në Cambridge, dhe një apartament shumë i diskutuar me mure guri në Londër, i cili për pak u rrënua nga këshilli lokal.

 

Kandidatët e sivjetmë për çmimin më të madh për arkitekturë në Mbretërinë e Bashkuar, “Riba Stirlint” për arkitekturë të re, mes tjerash, përfshijnë një xhami mahnitëse në Cambridge e një ndërtesë neo-klasike në Londër që disa duan ta rrënojnë

Një xhami mahnitëse e drunjtë në Cambridge do të garojë kokë më kokë me një urë këmbësorësh dhe disa hangarë anijesh në Lake District në garën e këtij viti për ndërtesën e re më të mirë në Mbretërinë e Bashkuar. Bashkë me to, për çmimin “Riba Stirling” garon edhe një qendër e studentëve në Universitetin Kingston, një kompleks banimi në Cambridge, dhe një apartament shumë i diskutuar me mure guri në Londër, i cili për pak u rrënua nga këshilli lokal.

Xhamia është objekti më “fotogjenik” i kësaj gare dhe me shumë gjasa do ta fitojë çmimin. Dizajnuar nga Marks Barield, grup arkitektësh që punuan Syrin e Londrës, xhamia ka detaje “high tech” që karakterizojnë vendin e lutjeve. Një rrjetë e kolonave që ngjasojnë me lisa që ndërlidhen duke formuar një kupolë si punim filigrani mbi dhomën e lutjeve reflekton stilin gotik të ndërtesave me gurë. Duke përfshirë punime nga Cambridge Gault, të dekoruara me mbishkrime arabike, dhe vende për abdes sikur banja luksoze, objekti me vlerë 23 milionë paund është një shkrirje mes traditës islamike dhe asaj vendase, duke krijuar kështu një prototip për xhamitë moderne në Britani.