Kulturë

“Aroma e hënës” për zbërthimin e lirisë me fuqinë e fjalës

Të hënën, në sallën “A” të Teatrit Kombëtar të Kosovës, është mbajtur audicion i brendshëm për shfaqjen me të cilin do të nisë sezoni i institucionit më të lartë teatror në vend

Prishtinë, 20 shtator – “Çfarë është për ty liria?”, kjo është një ndër pyetjet që së fundi, regjisorja Rozi Kostani është orvatur ta zbërthejë. I është ngulitur në mendje kjo pyetje pasi është esenciale në projektin e saj të ri që ka nisur ta çojë përpara. Pyetja që ajo bën e kishte munduar për shumë kohë edhe shkrimtarin e akademikun, Mehmet Kraja. Kostani do të bëjë regjinë e veprës së tij “Aroma e hënës”.

 

Regjisorja Rozi Kostani ka bërë kërkimin për gjetjen e karaktereve që do ta sjellin si një copëz jete veprën “Aroma e hënës” të Mehmet Krajës. “Ai godet fuqishëm me fjalën dhe ajo është aty ku unë do të mbështetëm dhe do të analizoj personazhet, konfliktet dhe marrëdhëniet në bazë të kësaj”, ka thënë regjisorja gjersa ka përmendur tekstin e Mehmet Krajës

Prishtinë, 20 shtator – “Çfarë është për ty liria?”, kjo është një ndër pyetjet që së fundi, regjisorja Rozi Kostani është orvatur ta zbërthejë. I është ngulitur në mendje kjo pyetje pasi është esenciale në projektin e saj të ri që ka nisur ta çojë përpara. Pyetja që ajo bën e kishte munduar për shumë kohë edhe shkrimtarin e akademikun, Mehmet Kraja. Kostani do të bëjë regjinë e veprës së tij “Aroma e hënës”.

E botuar vitin e kaluar, drama është pjesa e tretë e trilogjisë “Hëna prej Letre”. Kraja e kishte nisur këtë trilogji në vitin 1982, e kishte përfunduar vitin e kaluar me botimin e dy dramave “Marsi, Zoti i luftës” dhe “Aroma e hënës” dhe rishkrimin e dramës “Hëna prej letre”. “Dramat e trilogjisë janë tri rrëfime skenike për tri kohë”, kishte thënë Kraja, një shkrimtar që sipas Kostanin di se si të përdorë fuqinë e fjalës. Këtë do të mundohet ta bëjë edhe aktorja e regjisorja Kostani, e cila është njëkohësisht profesoreshë në Akademinë e Arteve në Tiranë.