Kulturë

Një koncert në dikotomi zhanresh me transformimin e muzikantëve të rinj

Titulli i koncertit “Dichotomies” është rezultat i eksplorimit të stileve muzikore në dukje kontradiktore. Rezultati: kapërcimi në nivel interpretimi i muzikantëve të rinj vendorë të cilët u bënë një me mjeshtërit e kolektivit ndërkombëtar “Oerknal”, udhëhequr nga Gregory Charette

Dirigjenti dhe kompozitori amerikan Gregory Charette për një javë ka punuar intensivisht me një grup të rinjsh në kuadër të programit “DAMcademy”, pjesë e edicionit të dytë të Garës së Kompozitorëve të Ballkanit në Prishtinë. Një dëshmi e përkushtimit dhe angazhimit ishte koncerti i së hënës mbrëma që u transmetua online për shkak të masave për parandalimin e përhapjes së COVID-19. Kur gjithçka nisi në orën 22:00, studentët ishin një me mjeshtërit e kolektivin ndërkombëtar “Oerknal” që udhëhiqet nga Charette. Ky interpretim i përbashkët erdhi si rezultat i bashkëpunimit të ngushtë të ansamblit me pjesëmarrësit e sivjetmë të shkollës së muzikantëve “DAMcademy”. Prezantuan atë që e titulluan “Dichotomies”.

 
Ky tekst është Premium por sot mund ta lexoni pa pagesë!

Për dirigjentin dhe muzikantin Gregory Charette, Kosova është një vend i veçantë për të shpërndarë përvojën e tij muzikore. Sekretet e suksesin në muzikën bashkëkohore i ka ndarë edhe me studentët e Kosovës. “Që nga dita e parë dhe deri në ditën e fundit të koncertit ata duken si muzikantë të tjerë”, ka thënë Charette për studentët

Dirigjenti dhe kompozitori amerikan Gregory Charette për një javë ka punuar intensivisht me një grup të rinjsh në kuadër të programit “DAMcademy”, pjesë e edicionit të dytë të Garës së Kompozitorëve të Ballkanit në Prishtinë. Një dëshmi e përkushtimit dhe angazhimit ishte koncerti i së hënës mbrëma që u transmetua online për shkak të masave për parandalimin e përhapjes së COVID-19. Kur gjithçka nisi në orën 22:00, studentët ishin një me mjeshtërit e kolektivin ndërkombëtar “Oerknal” që udhëhiqet nga Charette. Ky interpretim i përbashkët erdhi si rezultat i bashkëpunimit të ngushtë të ansamblit me pjesëmarrësit e sivjetmë të shkollës së muzikantëve “DAMcademy”. Prezantuan atë që e titulluan “Dichotomies”.

Titulli i koncertit është rezultat i programit të përzgjedhur: eksplorim stilesh muzikore në dukje kontradiktore: klasike/pop, moderne/barok, serioze/absurde. Melodi të cilat duken të largëta nga njëra-tjetra madje edhe kundërshtuese, por që u bashkuan për të krijuar muzikë plot energji, për të vënë në pah një shprehje muzikore të zgjuar e sofistikuar.