Kulturë

Ministria pezullon punimet në Çarshinë e Gjakovës, Komuna s’i ndal

Punimet në Çarshinë e Madhe të Gjakovës kanë vazhduar të enjten…

Ndërhyrjet e radhës në Çarshinë e Madhe të Gjakovës kanë rikthyer telashet ndërinstitucionale. Komuna e Gjakovës i ka nisur punimet restauruese bazuar në lejen e Institutit të Kosovës për Mbrojtjen e Monumenteve, që është institucion i Ministrisë së Kulturës. I njëjti institucion ka pezulluar vendimin e vet, por autoritetet komunale nuk kanë hequr dorë nga punimet dhe ato kanë vazhduar

 

Ndërhyrjet e radhës në Çarshinë e Madhe të Gjakovës kanë rikthyer telashet ndërinstitucionale. Komuna e Gjakovës i ka nisur punimet restauruese bazuar në lejen e Institutit të Kosovës për Mbrojtjen e Monumenteve, që është institucion i Ministrisë së Kulturës. I njëjti institucion ka pezulluar vendimin e vet, por autoritetet komunale nuk kanë hequr dorë nga punimet dhe ato kanë vazhduar

Çarshia e Madhe e Gjakovës është bërë sërish mollë sherri midis pushtetit lokal dhe atij qendror. Por për dallim prej para një dekade, kur Komuna e Gjakovës hoqi kubëzat pa miratim paraprak nga institucionet e trashëgimisë kulturore, kësaj radhe gjërat qëndrojnë ndryshe. Instituti i Kosovës për Mbrojtjen e Monumenteve ka miratuar projektin e Komunës për ndërhyrje në atë që njihet si bërthama e Çarshisë së Madhe. Bëhet fjalë për zëvendësimin e pllakave të mermerit. I njëjti institucion ka marrë vendim për pezullimin e punimeve. Por Komuna nuk ka hequr dorë nga punimet dhe ato kanë vazhduar edhe të enjten.

Komuna e Gjakovës ka nisur ndërhyrje në këtë pjesë, bazuar në vendimin e IKMM-së nëpërmjet të të cilit më dy shtator është “aprovuar rekomandimi i Komisionit për vlerësimin e kërkesave dhe projekteve restauruese dhe konservuese të trashëgimisë kulturore arkitekturore të Institutit të Kosovës për Mbrojtjen e Monumenteve për projektin ‘sanimi i rrugës ‘Sylejman Hadum Aga’ në bërthamën e Çarshisë së Madhe”.