Kulturë

“Topi (riciklues)” rrokulliset nëpër Prishtinë si thirrje për vetëreflektim

“Topi (riciklues)”, të enjten pasdite, në kuadër të edicionit të shtatë të festivalit të artit në hapësira publike “HAPU, u nis prej Parkut të Qytetit. Destinacion pati Kampusin e Universitetit të Prishtinës. Do të qëndrojë aty derisa ta aktivizojë veprimin

Gjithherë ka qenë i shoqëruar me një lloj paradoksaliteti transformimi i mbeturinave në vepra arti, por në esencë kjo tashmë zbërthen rolet e artistit: reagimin e aktivizmin përballë fenomeneve të ndryshme shoqërore. I tillë është edhe “Topi (riciklues)” i artistit gjerman, Holger Maik Mertin, që u rrokullis në njërën prej rrugëve kryesore të Prishtinës, duke lënë gjurmë si thirrje për veprim në mbrojtje të ambientit

 

Gjithherë ka qenë i shoqëruar me një lloj paradoksaliteti transformimi i mbeturinave në vepra arti, por në esencë kjo tashmë zbërthen rolet e artistit: reagimin e aktivizmin përballë fenomeneve të ndryshme shoqërore. I tillë është edhe “Topi (riciklues)” i artistit gjerman, Holger Maik Mertin, që u rrokullis në njërën prej rrugëve kryesore të Prishtinës, duke lënë gjurmë si thirrje për veprim në mbrojtje të ambientit

Qytetarët e Prishtinës kanë pasur rastin të shohin reflektimin dhe realitetin e hidhur të qytetit të tyre nëpërmjet një vepre arti. “Topi (riciklues)”, krijuar nga artisti gjerman Holger Maik Mertin, u rrokullis rrugëve të kryeqytetit duke përçuar një mesazh mjaft të rëndësishëm. E solli edicioni i shtatë i festivalit të artit në hapësirë publike, “HAPU” që në dy vjetët e fundit u tranfromua në “Hapudemia” për shkak të pandemisë.

Qëllimi kryesor i kësaj vepre është vetëdijesimi i qytetarëve te Kosovës për problemin sistemik – atë të ngulfatjes së Prishtinës nga mbeturinat dhe mungesës së reciklimit të tyre. “Topi...” i krijuar nga mbledhja e mbeturinave, filloi rrugëtimin e tij nga Parku i Qytetit deri te kampusi i Universitetit të Prishtinës, “Hasan Prishtina”. U ndal aty, për të vënë në lëvizje thirrjen për vetëreflektim.