Kulturë

Opera në letër, objekti kurrkah, koncert inaugurues

Por për jo pak artistë, një institucion tamam operistik është punë jo e vogël dhe disa qeveri radhazi kanë dështuar ta çojnë përpara një projekt për objekt opere e baleti. Megjithatë, koncerti inaugurues i themelimit të Operës së Kosovës do të mbahet më 25 tetor

Një objekt për operë nuk duket as në horizont. Si institucion ekziston vetëm në letër. Por asnjëra prej këtyre s’e pengon shtetin që vetëm aktin e themelimit të Operës së Kosovës ta festojë me koncert inaugurues. Pa u bërë një muaj prejse u bë publike se hoqi dorë nga lokacioni për teatrin e operës dhe baletit “dr. Ibrahim Rugova” te Fakulteti Teknik – një projekt shembull i dështimit për dhjetë vjet e me një milion euro të shpenzuara kot – Ministria e Kulturës ka hapur atë që e ka quajtur “Konkurs për angazhim në koncertin inaugurues të institucionit të Operës së Kosovës”. Deri të martën priti konkurrentë për 101 pozita. Ka vend për 61 instrumentistë e 40 koristë. Kontrata, një muaj. Do të ngjiten në një skenë të improvizuar në sallën e sporteve në Pallatin e Rinisë. Në objektin e inauguruar më 1977 do të inaugurohet vendimi për të cilin në fillim të muajit të kaluar të këtij viti votuan deputetët e pushtetit e të opozitës.

 

Në objektin e inauguruar më 1977 do të inaugurohet vendimi i themelimit të Operës së Kosovës. Me atë që e quajti “Konkurs për angazhim në koncertin inaugurues të institucionit të Operës së Kosovës”, deri të martën Ministria e Kulturës priti konkurrentë për 101 pozita. Ka vend për 61 instrumentistë e 40 koristë. Kontrata, një muaj. Me koncert inaugurues shteti tha se do të testojë kapacitetet për institucionin e themeluar formalisht e për të cilin objekti duket larg

Një objekt për operë nuk duket as në horizont. Si institucion ekziston vetëm në letër. Por asnjëra prej këtyre s’e pengon shtetin që vetëm aktin e themelimit të Operës së Kosovës ta festojë me koncert inaugurues. Pa u bërë një muaj prejse u bë publike se hoqi dorë nga lokacioni për teatrin e operës dhe baletit “dr. Ibrahim Rugova” te Fakulteti Teknik – një projekt shembull i dështimit për dhjetë vjet e me një milion euro të shpenzuara kot – Ministria e Kulturës ka hapur atë që e ka quajtur “Konkurs për angazhim në koncertin inaugurues të institucionit të Operës së Kosovës”. Deri të martën priti konkurrentë për 101 pozita. Ka vend për 61 instrumentistë e 40 koristë. Kontrata, një muaj. Do të ngjiten në një skenë të improvizuar në sallën e sporteve në Pallatin e Rinisë. Në objektin e inauguruar më 1977 do të inaugurohet vendimi për të cilin në fillim të muajit të kaluar të këtij viti votuan deputetët e pushtetit e të opozitës.

Kuvendi i Kosovës më 3 gusht do t’ia jepte dritën jeshile propozim-vendimit të Qeverisë për themelimin e Operës së Kosovës si institucion i shërbimit të pavarur. Me 75 vota për dhe pa asnjë kundër apo abstenim, deputetët do t’i hapnin rrugën për krijimin e institucionit, të cilin vetëm Kosova nuk e ka pasur nga të gjitha vendet në rajon.