Kulturë

Sebastian Kurz si figurë romani: mbi artin e pështymëlëpirësve

 

Një roman i sapo botuar i autorit austriak Elias Hirschl përshkruan tipin e politikanit që i ngjan ish-kancelarit austriak Sebastian Kurz. Por me zhvillimet e fundit në Vjenë, realiteti e ka tejkaluar fiksionin, skandali parodinë dhe shpotia klishenë.

Në gusht u botua romani “Salonfähig” i shkrimtarit të ri austriak Elias Hirschl (i lindur më 1984). Fjala gjermane “Salonfähig” në shqip afërsisht domethënë “siç e do etiketa”, “i pranueshëm në shoqërinë politike”, “i prezantueshëm”. Personazhi kryesor i romanit nuk ka emër, por ai ka një idhull, i cili quhet Julius Varga, i cili është shef i partisë. “Për ty, Julius, sakrifikohem. Të dua”, thotë personazhi. Mënyra se si ai i ujit lulet, i ngjan një ceremonie shtetërore. Personazhi i shërben partisë dhe e imiton idhullin e tij, Julius Vargan. Personazhi është i obsesionuar pas markave, dukjes dhe estetikës.

Romani është një portret i një gjenerate të djemve cinikë. Një satirë therëse politike mbi politikanin e llojit të Sebastian Kurzit, i cili me 24 vjet u bë sekretar shteti, me 27 ministër i Jashtëm, me 31 kancelar i Austrisë. Truphollë, sportiv, i krehur me kujdes, i veshur me kostum të ngushtë (slim fit), i përshtatshëm për të qenë dhëndër i çdo vjehrre që i shkëlqejnë sytë para dukjes dhe jo përmbajtjes, i rrethuar me servilë, me “Speichellecker”, siç thuhet në gjermanisht, pra me pështymëlëpirës. Ose siç shkruan Elias Hirschl: “Imazhi i një mendjeje me përvojë e të urtë në trup të ri, të vendosur, një përzierje optimale mes traditës dhe novatorizmit”.