Kulturë

Kori me elegancë e atraktivitet në menynë e renesancës e modernes

Në çdo copëz artistike, së cilës i jepte frymë, Kori i Filharmonisë së Kosovës me koncertin në Atelienë e Pallatit të Rinisë dhe Sporteve i falte një ngjyrë më ndryshe (Foto: Arben Llapashtica)

Herë me butësinë e interpretimit e herë me elanin e tingujve mbretërorë, herë duke zëvendësuar instrumentin me fuqinë e vokalit personal e herë duke bashkëkënduar me tingujt e pianos, koncerti “Chorus a la Carte” shpalosi një program atraktiv për publikun, i cili për shkak të gjendjes pandemike, u limitua me përbërje prej 30 vetash

 

Herë me butësinë e interpretimit e herë me elanin e tingujve mbretërorë, herë duke zëvendësuar instrumentin me fuqinë e vokalit personal e herë duke bashkëkënduar me tingujt e pianos, koncerti “Chorus a la Carte” shpalosi një program atraktiv për publikun, i cili për shkak të gjendjes pandemike, u limitua me përbërje prej 30 vetash

Fuqia më e madhe e muzikës qëndron te transformimi i dëgjuesit në një epokë të largët. Mënyra se si kanë formuar komunikim emocional njerëzit, ikjet me naze të dashuriçkave, përshkrimet plot simpati të personit të dashur, këndvështrimi madhështor ndaj Perëndisë, nevoja spirituale për mbinjerëzoren dhe humori i atëhershëm përbrenda vetë jetës mund të ndihet nëpërmjet tingujve muzikorë.

Në periudhën e post-modernizmit, dashamirët e muzikës klasike e kanë shansin t’i kthejnë hapat në kohë te renesanca. “Epoka e artë” u servohet atyre me frymën angleze e amerikane, duke u bërë bashkë me aktualen e muzikës moderne.