Kulturë

Bogdan Bogdanoviq – zëri i parë i një Serbie tjetër

Përurimi i librit “Sërbia tjetër: Bogdan Bogdanović” të premten në Atelienë e Pallatit të Rinisë dhe Sporteve në ditën e dytë të festivalit “Mirëdita, Dobar Dan!”

 “Fashizmi që po kryhet në Kosovë është diçka që ne serbët, fëmijët dhe nipat tanë, do ta mbajmë në ndërgjegje”, ka qenë një prej deklaratave të arkitektit e intelektualit serb, Bogdan Bogdanoviq, zë i ndërgjegjes e së vërtetës, tradhtar e joserb për nacionalistët. Një përmbledhje e intervistave të tij, vjen në librin “Sërbia tjetër: Bogdan Bogdanović”, i përuruar të premten në “Mirëdita, Dobar Dan!”, si i pari vëllim nga projekti që përmbledh qëndrimet e intelektualëve serbë që i kundërshtuan shkeljet drastike të të drejtave të njeriut ndaj shqiptarëve në Kosovë nga ana e autoriteteve serbe

 

“Fashizmi që po kryhet në Kosovë është diçka që ne serbët, fëmijët dhe nipat tanë, do ta mbajmë në ndërgjegje”, ka qenë një prej deklaratave të arkitektit e intelektualit serb, Bogdan Bogdanoviq, zë i ndërgjegjes e së vërtetës, tradhtar e joserb për nacionalistët. Një përmbledhje e intervistave të tij, vjen në librin “Sërbia tjetër: Bogdan Bogdanović”, i përuruar të premten në “Mirëdita, Dobar Dan!”, si i pari vëllim nga projekti që përmbledh qëndrimet e intelektualëve serbë që i kundërshtuan shkeljet drastike të të drejtave të njeriut ndaj shqiptarëve në Kosovë nga ana e autoriteteve serbe

Ndonëse në Prishtinë hapja e “Mirëdita, Dobar dan!” u bë krejtësisht ndryshe nga ajo në Serbi, aktivitetet vazhdojnë t’i përmbahen qëllimit për rinjohjen mes Kosovës e Serbisë. Si një rinjohje që mund të lexohet në faqe libri, mund të konsiderohet libri “Sërbia tjetër: Bogdan Bogdanović”, i publikuar nga organizata “Admovere”. Është vetëm vëllimi i parë nga seria prej dhjetë sosh që synojnë të përmbledhin pikëpamjet e intelektualëve serbë që kishin kundërshtuar represionin shtetëror serb ndaj shqiptarëve gjatë viteve ‘90. Në fokus të librit të parë është arkitekti dhe intelektuali Bogdan Bogdanoviq. Intervistat e tij që përfshijnë harkun kohor prej mbi tri dekadash përthekojnë qasjen vizionare të Bogdanoviqit. Parashikimet e tij ishin përtej rrethanave. Intervistat e tij të botuara në librin që u promovua të premten në kuadër të edicionit të tetë të festivalit “Mirëdita, Dobar dan!” dëshmojnë se, ndër të tjera, ai kishte parashikuar luftën në Kosovë, bombardimet e NATO-s në Serbi, fatin e Milosheviqit dhe pavarësinë e Kosovës. Bogdanoviq ishte hezitues kur i kërkohej të jepte mendimet për të ardhmen. Me pikëpamjet e tij ndaj së ardhmes godiste gjithmonë në shenjë. Për qëndrimet e tij të shprehura publikisht në intervista dhe aktivitetet që organizonte, Bogdanoviqit kërcënimet i ishin bërë përditshmëri. Pavarësisht sulmeve si “tradhtar”, ai nuk u dorëzua në atë që e mbronte si realitet, por e kundërshtonte si veprim: shkeljen brutale të të drejtave të njeriut të shqiptarëve në Kosovë gjatë viteve ‘90.

Mirënjohje për intelektualin e zëshëm kundër okupimit të Kosovës