Kulturë

Mbi 10 milionë euro për objektin e Galerisë Kombëtare të Arteve

Autoritetet janë zotuar se godina e Galerisë Kombëtare të Arteve nuk do të tjetërsohet, por asaj do t’i shtohet një objekt i ri dhe, siç quhet tash, Muzeu Kombëtar i Arteve të Bukura, do të ketë hapësirat për ruajtjen e veprave të artit, të ekspozimit, laboratorëve restaurues…

Mbi 10 milionë euro do të investojë shteti në Galerinë Kombëtare të Arteve në Shqipëri apo Muzeu Kombëtar i Arteve të Bukura. Hapësira e këtij institucioni kulturor është paraparë të dyfishohet me projektin e rikonstruksionit dhe rehabilitimit. GKA-ja prej fillimit të kësaj jave ka mbyllur dyert. Jo më pak se tre vjet do të zgjasin punimet për konkretizimin e projektit. Orenditë, pajisjet, arkivi administrativ tashmë janë bartur në hapësirat e “Albafilm sh.a”, por aktiviteti i institucionit do të vijojë. Në bashkërendim me Muzeun Historik Kombëtar apo entitete të tjera do të zhvillohen ekspozita të përkohshme dhe programe publike. Po ashtu, në bashkërendim me Ministrinë e Kulturës dhe me drejtoritë rajonale arsimore do të zhvillohen aktivitete kreative për edukimin e fëmijëve në institucione arsimore.

 

Përderisa muajin e kaluar – me koncert ku morën pjesë edhe yjet Plácido Domingo e Ermonela Jaho – u inaugurua objekti i rikonstruktuar i Teatrit të Operës dhe Baletit – një projekt që zgjati pesë vjet, me çmim fillestar prej mbi 10 milionë eurosh – po kaq do të investohen edhe në objektin e Galerisë Kombëtare të Arteve tash Muzeu Kombëtar i Arteve të Bukura. Ndër të tjera, hapësira ekspozuese do të dyfishohet

Mbi 10 milionë euro do të investojë shteti në Galerinë Kombëtare të Arteve në Shqipëri apo Muzeu Kombëtar i Arteve të Bukura. Hapësira e këtij institucioni kulturor është paraparë të dyfishohet me projektin e rikonstruksionit dhe rehabilitimit. GKA-ja prej fillimit të kësaj jave ka mbyllur dyert. Jo më pak se tre vjet do të zgjasin punimet për konkretizimin e projektit. Orenditë, pajisjet, arkivi administrativ tashmë janë bartur në hapësirat e “Albafilm sh.a”, por aktiviteti i institucionit do të vijojë. Në bashkërendim me Muzeun Historik Kombëtar apo entitete të tjera do të zhvillohen ekspozita të përkohshme dhe programe publike. Po ashtu, në bashkërendim me Ministrinë e Kulturës dhe me drejtoritë rajonale arsimore do të zhvillohen aktivitete kreative për edukimin e fëmijëve në institucione arsimore.

Siç ka bërë të ditur Ministria e Kulturës e Shqipërisë, periudha e realizimit të punimeve në godinën e GKA-së do të shfrytëzohet për restaurimin dhe digjitalizimin e fondit artistik dhe arkivave, në bashkërendim me institucionet e specializuara të trashëgimisë kulturore. Ky projekt është prezantuar nga ministrja e Kulturës, Elva Margariti, e cila ka thënë se “projekti nuk synon tjetërsimin e godinës aktuale e projektuar nga arkitekti Enver Faja, por ruajtjen dhe zgjerimin e hapësirave ekzistuese, duke dyfishuar edhe vëllimin nga pjesa e pasme e godinës”.