Kulturë

“Tanzminiaturen dhe Tangata” në kontraste dhe pasioni që nuk zbehet

Skenë nga shfaqja “Tanzminiaturen dhe Tangata” me koreografi të Ricardo Fernandos e dhënë premierë të enjten mbrëma në Teatrin Kombëtar të Kosovës

Shfaqja dypjesëshe vjen natyrshëm në lojë kontrastesh edhe në realizim, stile e rekuizita. Por mbi të gjitha edhe si koncept. “Tanzminiaturen” nuk nis me lëvizje të balerinëve në skenë. Shpirti i baletit, që jeton brenda mureve të TKK-së pasqyrohet përmes një projektori. Aty shihen balerinët duke bërë nxehjet e më pas edhe duke hedhur hapat e parë. Është ajo pjesë që s’e sheh publiku: sfidat e mungesa e kushteve elementare. Gjithçka është bardhezi. Koreografi Ricardo Fernando ngjyrat i ka lënë për në skenë. Aty është pasioni që nuk zbehet. Shfaqja kulmon te “Tangata” e si tërësi Baletit Kombëtar të Kosovës ia vesh kostumin e trupave evropiane. Kushtet janë tjetër histori

 

Shfaqja dypjesëshe vjen natyrshëm në lojë kontrastesh edhe në realizim, stile e rekuizita. Por mbi të gjitha edhe si koncept. “Tanzminiaturen” nuk nis me lëvizje të balerinëve në skenë. Shpirti i baletit, që jeton brenda mureve të TKK-së pasqyrohet përmes një projektori. Aty shihen balerinët duke bërë nxehjet e më pas edhe duke hedhur hapat e parë. Është ajo pjesë që s’e sheh publiku: sfidat e mungesa e kushteve elementare. Gjithçka është bardhezi. Koreografi Ricardo Fernando ngjyrat i ka lënë për në skenë. Aty është pasioni që nuk zbehet. Shfaqja kulmon te “Tangata” e si tërësi Baletit Kombëtar të Kosovës ia vesh kostumin e trupave evropiane. Kushtet janë tjetër histori

Nuk e mohon se ka kërkuar shumë prej balerinëve. As faktin se po të ishte në ndonjë kompani tjetër evropiane, shfaqja e tij nuk do të realizohej. Faji nuk do binte mbi kërkesat që ka pasur ai ndaj balerinëve për të përsëritur lëvizjet që i dhanë shfaqjes atë finesën që ai ka kërkuar. Kur thotë se shfaqja e tij nuk do të realizohet, thekson se trupat e njohura me të cilat ka punuar, nuk do të interpretonin e ushtronin në kushtet në të cilat vepron Baleti Kombëtar i Kosovës. Pasionin që ka gjetur te balerinët, koreografi brazilian Ricardo Fernando e ka vënë edhe në funksion të shfaqjes “Tanzminiaturen dhe Tangata” që dha premierën të enjten mbrëma në Teatrin Kombëtar të Kosovës. Duke realizuar dy pjesë të ndryshme nga njëra-tjetra, Fernando ka sfiduar limitet e balerinëve. Publikut i ka dhënë dy anë të ndryshme të baletit dhe petkun që ia vesh BKK-së si imazh i kompanive më me nam në Evropë.

Rreth 25 minuta zgjat “Tanzminiaturen” që nuk nis me lëvizje të balerinëve në skenë. Shpirti i baletit, që jeton brenda mureve të TKK-së pasqyrohet përmes një projektori. Aty shihen balerinët duke bërë nxehjet e më pas edhe duke hedhur hapat e parë. Gjithçka është bardh e zi.